JAK DZIAŁAJĄ PROBIOTYKI?

Często nie czytamy artykułów, bo wydaje nam się, że temat nas nie dotyczy. Probiotyki? To nie dla mnie, przecież nie biorę antybiotyków! Czas najwyższy uświadomić sobie, że probiotyk nie powinien kojarzyć się tylko z antybiotykiem. Przekonaj się, że ten temat dotyczy KAŻDEGO, także Ciebie, i dowiedz się jak działają probiotyki?

Probiotyki – co to jest?

Według aktualnej i przyjętej definicji Food and Agricultural Organization (FAO) i World Health Organization (WHO) probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza. Skoro wpływają korzystnie na nasze zdrowie, to należy z nich korzystać i wspomagać nimi swój organizm!

Probiotyki – z czym to się je?

Żeby zrozumieć, jak działają probiotyki, należy uświadomić sobie, że układ pokarmowy człowieka jest zasiedlany przez mikroorganizmy – zarówno te korzystne jak i szkodliwe, które wspólnie razem tworzą mikrobiom jelitowy. Ważne jest, żeby utrzymywać odpowiednią ilość i zróżnicowanie poszczególnych mikroorganizmów w naszym organizmie, ponieważ zapewnia to utrzymanie prawidłowych jego funkcji.

Dysbioza, czyli zaburzenie składu mikrobiomu jelitowego przyczynia się do utraty stanu równowagi pomiędzy drobnoustrojami korzystnymi i szkodliwymi, co przekłada się na dysfunkcje organizmu. Czynniki wpływające na zaburzenia mikrobioty jelitowej zostały przedstawione na rysunku poniżej:

czynniki wpływajace na zaburzenia mikrobioty jelitowej

Każdy z nas, bez wyjątku, jest w swoim codziennym życiu narażony chociażby na jeden z wymienionych czynników. Dlatego właśnie potrzeba przyjmowania probiotyków odpowiedniej jakości dotyczy praktycznie każdego. Należy uzupełniać bieżące straty w naszym prozdrowotnym mikrobiomie, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować.

Probiotyki – bądź świadomy!

Probiotyki nie bez powodu cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Ich wielokierunkowe i bardzo korzystne oddziaływanie na organizm człowieka powoduje, że coraz więcej osób z nich korzysta. Dane zebrane na poniższym wykresie pokazują liczbę publikacji poświęconych probiotykom w latach 1990-2017:

wykres liczby publikacji na temat probiotyków

Źródło: Mirosława Gałecka, Anna M. Basińska, Anna Bartnicka: Probiotyki — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, vol 12, no 5, 170-182.

Wykres ten odzwierciedla rosnącą świadomość Konsumentów na temat korzystnego oddziaływania probiotyków na organizm człowieka. Jednocześnie dostępnych jest coraz więcej badań dotyczących zarówno mikrobiomu jelitowego, mikroorganizmów probiotycznych jak i samych probiotyków. Dużo lepiej wiemy też, jak działają probiotyki. Postęp wiedzy z tego zakresu, przyczynia się do tego, że rynek probiotyków cały czas rośnie i obecnie na całym świecie warty jest wiele miliardów dolarów. Na rynku dostępnych jest bardzo dużo produktów probiotycznych, które różnią się składem, formą (postać sucha, płynna lub żywność), wskazaniem do stosowania, a także jakością. Należy mieć świadomość, że nie wszystkie probiotyki obecne na rynku są skuteczne w działaniu.

Probiotyki – jak działają?

Badania, które potwierdzają korzystne oddziaływanie probiotyków pokazują, że mogą one znaleźć zastosowanie m.in. w:

  • wspieraniu leczenia alkoholowego i niealkoholowego stłuszczenia wątroby,
  • wspieraniu leczenia cukrzycy typu 2,
  • wspieraniu leczenia otyłości,
  • wspieraniu leczenia insulinooporności,
  • wspieraniu eradykacji Helicobacter pylorii,
  • zaburzeniach czynnościowych układu pokarmowego,
  • chorobie uchyłkowej i hemoroidalnej,
  • prewencji i wspieraniu leczenia alergii (również u ciężarnych),
  • nieswoistych chorobach zapalnych jelit i pouchitis,
  • nawracających infekcji dróg oddechowych,
  • nawracających infekcji moczowo-płciowych,
  • wspieraniu układu nerwowego (psychobiotyki),
  • hamowaniu procesu kancerogenezy.

Jak działają probiotyki? Badania te pokazują ogromny potencjał probiotyków w profilaktyce i leczeniu różnych dolegliwości. Należy podkreślić, że wiele spośród opublikowanych badań wymaga jeszcze kontynuacji i potwierdzenia skuteczności działania. Istnieją jednak jednostki chorobowe oraz schorzenia, w których probiotyki są bezdyskusyjnie korzystne, a ich korzystne działanie nie budzi żadnych wątpliwości. Należą do nich:

  • antybiotykoterapia,
  • stosowanie w przypadku wcześniaków (dzieci urodzonych przed 37 tygodniem ciąży) oraz niemowląt o niskiej masie urodzeniowej (<2500 g),
  • zapobieganie i leczenie biegunki związanej z terapią antybiotykową,
  • zapobieganie i leczenie ostrej postaci biegunki zakaźnej,
  • łagodzenie objawów zespołu jelita drażliwego,
  • łagodzenie objawów atopowego zapalenia skóry u dzieci.

Aby uświadomić sobie, jak bardzo ważny i kluczowy jest wybór odpowiedniego probiotyku, chcę podzielić się z Wami fragmentem historii Pani Ani:

Dzień dobry, chcę podzielić się z Państwem swoją historią. Od 10 lat cierpiałam na uporczywe biegunki, silne bóle brzucha oraz wzdęcia. Konsultacje u specjalistów, liczne badania i kilogramy leków były moją codziennością. W końcu pojawiła się diagnoza: zapalenie jelita grubego. Po rozpoczęciu właściwego leczenia (leki przeciwzapalne, witaminy i składniki mineralne) objawy zaczęły być słabsze, jednak dyskomfort i ból brzucha cały czas pozostawały. Ostatecznie lekarz zalecił terapię probiotyczną. Próbowałam różnych probiotyków, tych w postaci tabletek, kapsułek, proszku do rozpuszczenia, tych tańszych i droższych. Niestety dyskomfort cały czas pozostał. Przypadkiem będąc w aptece zobaczyłam na półce polskie probiotyki w formie płynnej. Zaciekawiły mnie i w domu zaczęłam szukać informacji na ich temat. Kupiłam. Stosuję od 3 miesięcy i bóle w końcu ustąpiły. Teraz jestem szczęśliwym człowiekiem! Gdzie tylko mogę opowiadam swoją historię i zachęcam, żeby nie poddawać się w poszukiwaniu ulgi, w cierpieniu. Anna, 40 lat

Probiotyki w formie płynnej zawierają żywe i aktywne bakterie probiotyczne, które zdolne są do natychmiastowego zasiedlania i funkcjonowania w przestrzeni jelit. Zawierają one także bioaktywne postbiotyki – kwasy organiczne, przeciwutleniacze, które dodatkowo korzystanie wspierają organizm człowieka. 

Probiotyki nie zagwarantują nam, że nie będziemy w ogóle chorować. Jednak dobrze dobrane i regularnie przyjmowane probiotyki zagwarantują nam, że nasz organizm będzie lepiej przystosowany do warunków życia codziennego – zabiegania, stresu… A jeśli nawet dopadnie nas jakaś infekcja, to organizm będzie lepiej przygotowany, do tego, żeby ją zwalczyć. Jak działają probiotyki? Odpowiedź jest tylko jedna – SKUTECZNIE! Zwracajmy uwagę na produkty, które wybieramy. Jakość i forma probiotyku przekłada się bowiem na skuteczność jego działania.

Wypróbuj nasze probiotyki w formie płynnej: https://www.living-food.pl/ 

Bibliografia:

  1. Bäckhed F., Roswall J., Peng Y., Feng Q., Jia H., Kovatcheva-Datchary P., Li Y., Xia Y., Xie H., Zhong H., Khan M.T., Zhang J., Li J., Xiao L., Al-Aama J., Zhang D., Lee Y.S., Kotowska D., Colding C., Tremaroli V., Yin Y., Bergman S., Xu X., Madsen L., Kristiansen K., Dahlgren J., Wang J.: Dynamics and Stabilization of the Human Gut Microbiome during the First Year of Life. Cell Host Microbe, 2015, 17(6): 852-863.
  2. Badania nad oceną jakości i biofunkcjonalności produktów probiotycznych firmy Living Food Sp. z o.o.. Monografia Naukowa, 2019.
  3. Byoung-Ju K., So-Yeon L., Hyo-Bim K. i in.: Environmental changes, microbiota and allergic diseases. Allergy Asthma Immunol Res, 2014; 6: 389-400.
  4. Chapman C.M.C., Gibson G.R., Rowland I.: Health benefits of probiotics: are mixtures more effective than single strains? Eur J Nutr, 2011, 50(1): 1-17.
  5. EWELINA BŁASIAK, ADAM OSTROWSKI: Mikrobiom jelitowy a stosowanie probiotyków. Zeszyty Studenckiego Ruchu Naukowego Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, 2019, tom 28, część 2 (https://zeszytysrn.ujk.edu.pl/wp-content/uploads/2020/04/Zeszyty-Studenckiego-Ruchu-Naukowego_t_28_cz_2.pdf#page=17).
  6. FAO/WHO: Expert Consultation: Health and nutritional properties of probiotics in food including powder milk with live lactic acid bacteria. 2001.
  7. FAO: Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food, Report of a Joint FAO/WHO Working Group on Drafting Guidelines for the Evaluation of Probiotics in Food. London, Ontario, Kanada, 30 kwietnia i 1 maja 2002, (http://www.who.int/foodsafety/fs_management/en/probiotic_guidelines.pdf).
  8. Forssten S.D., Ouwehand A.C.: Simulating colonic survival of probiotics in single-strain products compared to multi-strain products. Microb Ecol Health Dis, 2017, 28(1): 1-4.
  9. Gavini F., Cayuela C., Antoine J.M.: Differences in the distribution of Bifidobacterial and Enterobacterial species in human faecal microflora of 3 different age groups. Microb Ecol Health D, 2001; 13: 40-45.
  10. Hill C., Guarner F., Reid G., Gibson G.R., Merenstein D.J., Pot B., Calder P.C.: (2014). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics consensusst atement on the scope and appropriate use of the term probiotic. Nat Rev Gastroenterol Hepatol, 2014, 11(8): 506-514.
  11. https://auraherbals.pl/blog/jak-dzialaja-probiotyki/
  12. https://www.allecco.pl/artykuly/probiotyki-jak-dzialaja-rodzaje-postacie-dla-kogo.html
  13. https://www.prnewswire.com/news-releases/probiotics-market-worth-us74-69-bn-at-7-3-cagr-by-2025-exclusive-report-by-fortune-business-insights-300843432.html
  14. Jach M., Łoś R., Maj M., Malm A.: Probiotyki – aspekty funkcjonalne i technologiczne. Post Mikrob, 2013, 52(2): 161-170.
  15. Kędzia A.: Działanie probiotyków na organizm człowieka. Cz. I. Rola flory fizjologicznej przewodu pokarmowego. Post Fitoter, 2008, 4: 247- 51.
  16. Kleessen B., Bezirtzoglou E., Matto J.: Culture-based knowledge on biodiversity, development and stability of human gastrointestinal microflora. Microb Ecol Health Dis, 2000, 12: 53-63.
  17. Kochan P.: Probiotyki w żywności. Właściwości zdrowotne i żywieniowe oraz wytyczne do ich oceny. Wyd. 1. Kraków: Polskie Towarzystwo Probiotyczne i Prebiotyczne, 2007, 7. 
  18. Krakowiak O., Nowak R.: Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje. Post Fitoter, 2015, 3: 193-200.
  19. Libudzisz Z.: Bakterie fermentacji mlekowej, w Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z.. Mikrobiologia techniczna. Tom 2. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Wydawnictwo Naukowe PWN, 2013.
  20. MacPherson C.W., Shastri P., Mathieu O., Tompkins T.A., Burguière P.: Genome-Wide Immune Modulation of TLR3-Mediated Inflammation in Intestinal Epithelial Cells Differs between Single and Multi-Strain Probiotic Combination. PLoS One, 2017, 12(1): 1-18.
  21. Mirosława Gałecka, Anna M. Basińska, Anna Bartnicka: Probiotyki — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego. Forum Medycyny Rodzinnej 2018, vol 12, no 5, 170-182 (https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/view/61602/46758).
  22. Nowak A., Śliżewska K., Libudzisz Z., Socha J.: PROBIOTYKI – EFEKTY ZDROWOTNE; ŻYWN-Nauk Technol Ja, 2010, 4(71): 20-36.
  23. Ruszkowski J.: Przegląd doustnych prebiotyków, probiotyków, synbiotyków i postbiotyków dostępnych na polskim rynku aptecznym. Farm Pol, 2018, 74(2): 114-122.
  24. Steinka I.: Wybrane aspekty stosowania probiotyków. Ann Acad Med Gedan, 2011, 41: 97-108.
  25. Szajewska H.: Probiotyki – aktualny stan wiedzy i zalecenia dla praktyki klinicznej. Med Prakt, 2017, 7-8: 19-37.
  26. Szamocka M., Ameryk M., Świątkowski M.: Probiotics in medicine. J Educ Health Sport, 2017, 7(5): 486-496.
  27. Trafalska E., Grzybowska K.: Probiotyki – alternatywa dla antybiotyków? Wiadomości lekarskie, 2004, 57 (9-10): 491-498.
  28. West C.E., Jenmalm M., Prescott S.: The gut microbiota and its role in the development of allergic disease: a wider perspective. Clin Exp Allergy, 2015, 45: 43-53.
  29. Wilmore W.C., Aldrige K.L.: Infectious asthma triggers: time to revise the hygiene hypothesis? Trends Microbiol, 2015, 23: 389-91.
  30. Younge N., McCann J.R., Ballard J., Plunkett C., Akhtar S., Araújo-Pérez F., Murtha A., Brandon D., Seed P.C.: Fetal exposure to the maternal microbiota in humans and mice. JCI Insight, 2019, 4(19): e127806.