Katalog szczepów

CHARAKTERYSTYKA SZCZEPÓW BAKTERII PROBIOTYCZNYCH ZAWARTYCH W PROBIOTYKACH FIRMY LIVING FOOD OFEROWANYCH W FORMIE PŁYNNEJ O SZCZEPACH

Szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych, które znajdują się w naszych produktach należą do rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Bakterie te naturalnie występującą w mikrobiocie jelitowej człowieka. Wywołują one wielokierunkowe, korzystne efekty (zarówno miejscowe jak i ogólnoustrojowe), dla funkcjonowania jego organizmu, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.

Należy przy tym pamiętać, że każdy szczep probiotyczny powinien być oznaczony zarówno nazwą rodzajową, nazwą gatunkową jak i oznaczeniem literowo-cyfrowym. Właściwości probiotyczne drobnoustrojów są bowiem szczepozależne, tzn. właściwe dla jednego, określonego szczepu danego gatunku.

Funkcjonalność wskazanych szczepów bakterii probiotycznych została wykazana licznymi badaniami zarówno in vitro jak i in vivo. Przedstawiona w tabeli charakterystyka szczepów pochodzi z licznych raportów badań naukowych.

Poniżej przedstawiamy listę szczepów bakterii probiotycznych stosowanych w naszych produktach, w odpowiednio dobranych zestawach.

Charakterystyka szczepów bakterii probiotycznych

Szczep bakterii probiotycznych Działanie
Bakterie z rodzaju Lactobacillus
Lactobacillus acidophilus LA 1Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu przewodu pokarmowego u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Lactobacillus acidophilus LA 02Łagodzi objawy IBS (zespół jelita drażliwego) i reguluje procesy wchłaniania ze światła jelit. Wykazuje antagonistyczne działanie w stosunku do patogennych bakterii z gatunków Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis oraz Escherichia coli. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Wykazuje działanie związane z tworzeniem i utrzymaniem biofilmu pochwy, utrudniając utrzymywanie się infekcji wywołanej przez Candida. Redukuje stany zapalne dróg rodnych.
Lactobacillus casei 101/37Posiada właściwości immunomodulacyjne, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus casei LC 03Wykazuje zdolność utrzymania remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2Wykazuje zdolność utrzymania remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus fermentum LF2Posiada zdolność do wytwarzania wysokich stężeń egzopolisacharydu, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe oraz immunomodulacyjne.
Lactobacillus helveticus ATB-LHS906 Posiada zdolność stymulacji odpowiedzi immunologicznej. Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom.
Lactobacillus jensenii KS121.1Zasila naturalny skład mikroflory pochwy zdrowych kobiet, przeciwdziała chorobą przenoszonym drogą płciową. Zmniejsza żywotność patogenów pochwy: Gardnerella vaginalis i Prevotella bivia poprzez produkcję nadtlenku wodoru i związku (związków) odpornego na enzym proteolityczny. Działa przeciwzapalnie, produkuje biosurfaktanty, które mają zdolność przeciwdziałania infekcjom związanym z układem moczowo-płciowym, przewodem pokarmowym oraz ze skórą. Hamuje wzrost, żywotność i właściwości adhezji komórkowej do uropatogennego szczepu Escherichia coli (Afa/Dr DAEC) zaangażowanego w nawracające zapalenie pęcherza moczowego.
Lactobacillus paracasei LPC 00Sprzyja przywróceniu równowagi mikrobiologicznej jelit (eliminacja stanu dysbiozy) oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny (witaminy B2).
Lactobacillus pentosus LPS 01Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko grzybom i szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Lactobacillus plantarum ATB-LPM907 (LMG 26655)Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom. Posiada właściwości immunomodulacyjne.
Lactobacillus plantarum LP 01Charakteryzuje się właściwościami związanymi z łagodzeniem objawów IBS*, pozwala na zwiększenie częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli.
Lactobacillus plantarum LP 02Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego.
Lactobacillus plantarum LP 09Wykazuje korzystne działanie w leczeniu hipercholesterolemii i działanie inhibujące wobec bakterii patogennych z gatunku Listeria monocytogenes.
Lactobacillus reuteri LRE 02Wykazuje aktywność antyoksydacyjną oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny.
Lactobacillus rhamnosus ATB-LRS905Produkuje β-galaktozydazy, enzymy wspierające trawienie laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru. Stymuluje prawidłową odpowiedź immunologiczną, a dzięki zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru wykazuje działanie bakteriobójcze.
Lactobacillus rhamnosus GGPozytywnie wpływa na układ immunologiczny (wspomaga odporność) i układ pokarmowy, posiada właściwości antyalergiczne, sprzyja skutecznemu leczeniu IBD**, zapobiega i łagodzi biegunki związane z antybiotykoterapią, skraca czas trwania biegunek o różnej etiologii, pozytywnie wpływa na efekty uboczne związane z terapią Helicobacter pylori, sprzyja prawidłowemu rozwojowi niemowląt, a także skraca czas regeneracji organizmu po treningu i redukuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i wiele innych właściwości funkcjonalnych opisanych w licznych publikacjach naukowych.
Lactobacillus rhamnosus LR 04Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania i nasilenia chorób układu oddechowego, wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu przewlekłych biegunek u osób starszych.
Lactobacillus rhamnosus LR 05Posiada właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne, stosowany w leczeniu alergii.
Lactobacillus rhamnosus LR 06Wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko bakteriom patogennym (w tym szczepom z gatunku Escherichia coli) i aktywność przeciwgrzybiczą. Wpływa na zmniejszenie liczby bakterii redukujących siarczany, korzystnie oddziałując na stan zdrowia osób z halitozą.
Bakterie z rodzaju Bifidobacterium
Bifidobacterium breve BL 10Pozytywnie wpływa na utrzymanie remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium breve Bbr 8Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium breve ATB-BBE804 (LMG 13208)Posiada zdolność biotransformacji kwasu linolowego w sprzężony kwas linolowy.
Bifidobacterium breve BR 03Sprzyja procesom regeneracji po treningach, łagodzi spadek wydajności i zmniejsza napięcie mięśni po ćwiczeniach siłowych. Łagodzi objawy astmy, celiakii i atopowego zapalenia skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zwiększenia liczby wypróżnień i przywrócenia równowagi mikrobiologicznej podczas leczenia IBS*.
Bifidobacterium bifidum BB 01Neutralizuje stan dysbiozy mikrobioty jelitowej. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Bifidobacterium longum BL 03Posiada silne właściwości przeciwzapalne. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami.
Bifidobacterium longum W11Przyczynia się do zwiększenia częstotliwości wypróżnień u pacjentów z zaparciami, przyczynia się do zmniejszenia bólu brzucha, łagodzi wzdęcia i dolegliwości związane z antybiotykoterapią. Wspomaga leczenie encefalopatii wątrobowej.
Bifidobacterium longum ATB-BLM802Produkuje β-galaktozydazy, enzymy pomagające w trawieniu laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelit i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01Stymuluje odpowiedź immunologiczną organizmu. Zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego. Zapobiega rozwojowi bakterii potencjalnie chorobotwórczych oraz grzybów i pleśni, konkurując z patogenami o miejsce bytowania i substancje odżywcze, a także produkując korzystne metabolity. Przyczynia się do przywrócenia stanu równowagi mikrobiologicznej jelit, zmniejsza dolegliwość żołądkowo-jelitowe. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami oraz przywrócenia i utrzymania fizjologicznego transportu jelitowego (ruchliwości jelit) u osób z zaburzoną perystaltyką jelit.
Bakterie z rodzaju Streptococcus
Streptococcus thermophilus Z 57Przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Streptococcus thermophilus 9 YWykazuje aktywność w modulacji odpowiedzi immunologicznej, przyczynia się do utrzymania remisji u pacjentów z zapaleniem jelita grubego i łagodzenia objawów IBS*.
Streptococcusthermophilus FP 4Łagodzi spadek wydajności i napięcie mięśni po ćwiczeniach uszkadzających mięśnie (ćwiczeniach siłowych). Wspomaga regenerację po aktywności fizycznej. Wykazuje wysoką aktywność przeciwzapalną. Posiada potencjał w leczeniu zakażeń spowodowanych przez drożdże Candida oraz niektóre szczepy bakterii, dzięki produkcji biosurfaktantów o właściwościach antyadhezyjnych oraz przeciwdrobnoustrojowych.
*IBS – zespół jelita drażliwego **IBD – nieswoiste zapalenie jelit
Charakterystyka szczepów bakterii probiotycznych

O SZCZEPACH

Bibliografia:

  1. Addeo F.: In vitro study. W: https://bart.pl/wp-content/uploads/2016/02/Ceppi-Probiotical-2014-1.pdf
  2. Ale E.C., Perezlindo M.J., Burns P., Tabacman E., Reinheimer J.A., Binetti A.G.: Exopolysaccharide from Lactobacillus fermentum Lf2 and its functional characterization as a yogurt additive. J Dairy Res 2016, 83(4): 487-492.
  3. Amaretti A., Nunzio Ma., Pompei, Raimondi S., Rossi M., Bordoni: Antioxidant properties of potentially probiotic bacteria: in vitro and in vivo activities. Appl Microbiol Biotechnol 2013, 97(2): 809-17.
  4. Amenta M., Cascio M.T., Di Fiore P., Venturini I.: Diet and chronic constipation. Benefits of oral supplementation with symbiotic zir fos       (Bifidobacterium longumW11 + FOS Actilight). Acta Biomed 2006, 77(3): 157-62.
  5. Armuzzi A., Cremonini F., Bartolozzi F., Canducci F., Candelli M., Ojetti V., Cammarota G., anty M., de Lorenzo A., Pola P., Gasbarrini G., Gasbarrini: The effect of oral administration of Lactobacillus GG on antibiotic-associated gastrointestinal side- effects during Helicobacter pylori eradication therapy. Aliment Pharmacol Ther 2001, 15(2): 163-9.
  6. Atassi F., Brassart D., Grob P., Graf F., Servin A.L.: Lactobacillus strains isolated from the vaginal microbiota of healthy women inhibit Prevotella bivia and Gardnerella vaginalis in coculture and cell culture. FEMS Immunol Med Microbiol 2006, 48: 424-432.
  7. Atassi F., Brassart D., Grob P., Graf F., Servin A.L.: Vaginal Lactobacillus isolates inhibit uropathogenic Escherichia coli. FEMS Microbiol Lett 2006, 257: 132-138.
  8. Badania nad oceną jakości i biofunkcjonalności produktów probiotycznych firmy Living Food Sp. z o.o.. Monografia Naukowa, 2019.
  9. Bajaj J.S., Heuman D.M., Hylemon P.B., Sanyal A.J., Puri P., Sterling R.K., Luketic V., Stravitz R.T., Siddiqui M.S., Fuchs M., Thacker L.R., Wade J.B., Daita K., Sistrun S., White M.B., Noble N.A., Thorpe C., Kakiyama G., Pandak W.M., Sikaroodi M., Gillevet P.M . et al.: Randomised clinical trial: Lactobacillus GG modulates gut microbiome, metabolome and endotoxemia in patients with cirrhosis. Aliment Pharmacol Ther 2014, 39(10): 1113-25.
  10. Brigidi P., Vitali B., Swennen E., Bazzocchi G., Matteuzzi D.: Effects of probiotic administration upon the composition and enzymatic activity of human fecal microbiota in patients with irritable bowel syndrome or functional diarrhea. Res Microbiol 2001,152(8):735-41.
  11. Campieri M., Gionchetti P.: Probiotics in inflammatory bowel disease: new insight to pathogenesis or a possible therapeutic alternative? Gastroenterology 1999, 116(5): 1246-1249.
  12. Colecchia A., Vestito A., La Rocca A., Pasqui F., Nikiforaki A., Festi D., Symbiotic Study Group: Effect of a symbiotic preparation on the clinical anifestations of irritable bowel syndrome, constipation-variant. Results of an open, uncontrolled multicenter study. Minerva Gastroenterol Dietol 2006, 52(4): 349-58.
  13. De Simone C., Grassi P.P., Bianchi-Salvadori B., Miragliotta G., Vesely R., Jirillo E.: Adherence of specific yogurt micro-organism to human peripheral blood lymphocytes. Microbios 1988, 55(222): 49-57.
  14. De Simone, C. Salvadori, B.B. Negri, R. Ferrazzi, M. et al.: The adjuvant effect of yogurt on production of gamma-interferon by con a-stimulated human peripheral blood lymphocytes. Nutrition reports international (USA) 1986, 3: 419-433.
  15. Del Piano M. i in., The use of probiotics in the treatment of constipation in the elderly. CIBUS, 2005, 1(1):23-30. W: https://bart.pl/wp-content/uploads/2016/02/Ceppi-Probiotical-2014-1.pdf
  16. Del Piano M., Anderloni , Balzarini M., Ballare M., Carmagnola S., Montino F., Orsello M., Pagliarulo M., Tari R., Soattini l., Sforza F., Mogna l., Mogna G.: The innovative potential of Lactobacillus rhamnosus LR 06, Lactobacillus pentosus LPS 01, Lactobacillus plantarum LP 01 and Lactobacillus delbrueckii subsp. delbrueckii LDD 01 to restore the ,,gastric barier effect” in patients chronically treated with PPi: a pilot study. J Clin Gastroenterol  2012, 46: 18-26.
  17. Del Piano M., Balzarini M., Pagliarulo M., Migliario M., Sforza F., Mogna L., Mogna G.: Correlation between specific bacterial groups in the oral cavity and the severity of halitosis: any possible beneficial role for selected Lactobacilli? J Gastroint Dig Syst 2014: 4: 4.
  18. Del Piano M., Carmagnola S., Anderloni A., Andorno S., Ballarè M., Balzarini M., Montino F., Orsello M., Pagliarulo M., Sartori M., Tari R., Sforza F., Capurso L.: The use of probiotics in healthy volunteers with evacuation disorders and hard stools. A double blind, randomized, placebo-controlled study. Journal of Clinical Gastroenterology 2010, 44(8): 30-34.
  19. Del Piano M., Pagliarulo M, Tari R, Carmagnola S, Balzarini M, Lorenzini P, Pane M.: Correlation between chronic treatment with proton pump inhibitors and bacterial overgrowth in the stomach: any possible beneficial role for selected lactobacilli? J Clin Gastroenterol 2014, 48(1): 40-6.
  20. Dezi A., Carmagnola S., Ballarè M., Orsello M., Del Piano M., Capurso L.: Probiotics and chronic diarrhea in the elderly. CIBUS 2004, 8(2): 58-64.
  21. Drago L., De Vecchi E., Gabrieli A., De Grandi R., Toscano M.: Immunomodulatory effects of Lactobacillus salivarius LS01 and Bifidobacterium  breve BR03, alone and in combination, on peripheral blood mononuclear cells of allergic asthmatics. Allergy Asthma Immunol Res 2015, 7(4): 409-41.
  22. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA): Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to various microorganisms and changes in bowel function, and digestion and absorption of nutrients (ID 960, 961, 967, 969, 971, 975, 983, 985, 994, 996, 998, 1006, 1014), decreasing potentially pathogenic gastro-intestinal microorganisms (ID 960, 967, 969, 971, 975, 983, 985, 994, 996, 998, 1006, 1014), and stimulation of immunological responses (ID 962, 968, 970, 972, 976, 984, 986, 995, 997, 999, 1007, 1015) (further assessment) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2012, 10(8): 2857.
  23. Gawrońska A., Dziechciarz P., Horvath A., Szajewska H.: A randomized double -blind placebo-controlled trial of Lactobacillus GG for abdominal pain disorders in children. Aliment Pharmacol Ther 2007, 25 (2): 177-184.
  24. Graziano T., Amoruso A., Nicola S., Deidda F., Allesina S., Pane M., Piffanelli P., Strozzi F., Mogna L., Del Piano M.: The possible innovative use of Bifidobacterium longum W11 in association with rifaximin: a new horizon for combined approach? J Clin Gastroenterol. 2017, 51(1): 89.
  25. Guardamagna O., Amaretti A., Puddu P.E., Raimondi S., Abello F., Cagliero P., Rossi M.: Bifidobacteria supplementation: effects on plasma lipid profile in dyslipidemic children. Nutrition 2014, 30(7-8): 831-836.
  26. Hojsak I., Abdović S., Szajewska H., MILOSEVIC M., Krznarić Z., Koláček S.: Lactobacillus GG in the Prevention of Nosocomial Gastrointestinal and Respiratory Tract Infections. Pediatrics 2010, 125(5): e1171-7.
  27. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2857
  28. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2012.2851
  29. https://patentimages.storage.googleapis.com/31/d6/29/f895a7cc74d60a/US20190192586A1.pdf
  30. https://patentimages.storage.googleapis.com/90/77/12/9d08019ec51c17/US8734783.pdf
  31. Huang Y., Wang X., Wang J., Wu F., Sui T., Yang L., Wang Z.: Lactobacillus plantarum strains as potential probiotic cultures with cholesterol-lowering activity. Journal of Dairy Science 2013, 96(5): 2746-2753.
  32. Iemoli E., Trabattoni D.,  Parisotto S., Borgonovo L., Toscano M., Rizzardini G., Clerici M., Ricci E., Fusi A., De Vecchi E., Piconi S., Drago L.: Probiotics reduce gut microbial translocation and improve adult atopic dermatitis. J Clin Gastroenterol 2012, 46(1): 33-40.
  33. Isolauri E., Arvola T., Sütas Y., Moilanen E., Salminen S.: Probiotics in the management of atopic eczema. Clin Exp Alergia 2000, 30(11): 1604-10.
  34. Jäger R., Purpura M., Stone J.D., Turner S.M., Anzalone  A.J., Eimerbrink M.J., Pane M., Amoruso A., Rowlands D.S., Oliver J.M.: Probiotic Streptococcus thermophilus FP 4 and Bifidobacterium breve BR 03 Supplementation Attenuates Performance and Range -of-Motion Decrements Following Muscle Damaging Exercise. Nutrients 2016, 8: 642.
  35. Kalliomäki M., Salminen S., Arvilommi H., Kero P., Koskinena P., Isolauri E.: Probiotics in primary prevention of atopic disease: a randomised placebo-controlled trial. Lancet 2001, 357(9262): 1076-9.
  36. Kargulewicz A.: Rola terapii probiotycznej w profilaktyce i leczeniu zaparć. W: https://food-forum.pl/artykul/rola-terapii-probiotycznej-w-profilaktyce-i-leczeniu-zaparc
  37. Kekkonen R.A., Vasankari T.J., Vuorimaa T., Haahtela T., Julkunen I., Korpela R.: The effect of probiotics on respiratory infections and gastrointestinal symptoms during training in marathon runners. Int J Sport Nutr Exerc Metab 2007, 17(4): 352-363.
  38. Lee Y.K., Puong K.Y.: Competition for adhesion between probiotics and human gastrointestinal pathogens in the presence of carbohydrate. Br J Nutr 2002, 88 (1): 101-8.
  39. Malaguarnera M., Greco F., Barone G., Gargante M.P., Malaguarnera M., Toscano M.A.: Bifidobacterium longum with fructo-oligosaccharides (FOS) treatment in minimal hepatic encephalopathy: a randomized, double-blind,placebo-controlled study. Dig Dis Sci 2007, 52: 3259-3265.
  40. Mogna L., Del Piano M., Deidda F., Nicola S., Soattini L., Debiaggi R., Sforza F., Strozzi G., Mogna G.: Assessment of the In Vitro Inhibitory Activity of Specific Probiotic Bacteria Against Different Escherichia coli Strains. J Clin Gastroenterol 2012, 46: 29-32.
  41. Mogna L., Del Piano M., Mogna G.: Capability of the two microorganisms Bifidobacterium breve B632 and Bifidobacterium breve BR03 to colonize the intestinal microbiota of children. Journal of Clinical  Gastroenterology 2014, 48: 37-39.
  42. Mogna L., Pane M., Nicola S., Raiteri E.: Screening of different probiotic strains for their in vitro ability to metabolise oxalates: any prospective use in humans? J Clin Gastroenterol 2014, 48: 91-95.
  43. Murina F., Graziottin , Vicariotto F., De Seta F.: Can Lactobacillus fermentum LF 10 and Lactobacillus acidophilus LA 02 in a Slower- release Vaginal Product be Useful for Prevention of Recurrent Vulvovaginal Candidiasis? A Clinical Study. J Clin Gastroenterol 2014, 48(1): 102-5.
  44. Nicola S. : In vitro evaluation of theimmunomodulating properties of the strain Lactobacillus rhamnosus LR05 (DSM 19739). W: https://bart.pl/wp-content/uploads/2016/02/Ceppi-Probiotical-2014-1.pdf
  45. Nicola S. i in. Bifidobacterium breve BR03 and Lactobacillus pentosus LPS01 differentially regulate cytokines release in human peripheral blood mononuclear cells. W: https://bart.pl/wp-content/uploads/2016/02/Ceppi-Probiotical-2014-1.pdf
  46. Nicola S. i in.: Immunomodulation properties of Lactobacillus plantarum LP 01 (LMG P-21021) and Lactobacillus  acidophilus LA 02 (DSM 21717) blend. W: https://microbiomepost.com/glossary/lactobacillus-acidophilus-la02-dsm-21717/
  47. Nicola S. i in.: Interaction between probiotics and human immune system: two strains with reverse immunomodulatory activities. W: https://bart.pl/wp-content/uploads/2016/02/Ceppi-Probiotical-2014-1.pdf
  48. Nicola S., Mogna L., Allesina S., Barba M., Deidda F., Lorenzini P., Raiteri E., Strozzi G.P., Mogna G.: Interaction between probiotics and human immune cells. The prospective anti-inflamatory activity of Bifidobacterium breve BR 03. Supplement to AgrooFOOD industry hi-tech 2010, 21(2): 9- 12.
  49. O’Sullivan M.A., O’Morain C.A.: Bacterial supplementation in the irritable bowel syndrome. A randomised doubleblind placebo-controlled crossover study. Dig Liver Dis 2000, 32(4): 294-301.
  50. Palomares O., Nicola S.: Propiedades antiinflamatorias (IL-10) e inducción de respuestas adaptativas de tipo Th1 de las cepas bacterianas Bifidobacterium animalis subsp. lactis BS 01 (LMG P-21384) y Lactobacillus rhamnosus LR 05 (DSM 19739). Nutr Hosp 2013, 28(1). W: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000700006
  51. Patent nr US 2015/0283185 A1, 2015. BACTERIA STRAINS HAVING A HIGH ANTI-NFLAMMATORY ACTIVITY.
  52. Piano M.D., Carmagnola S., Ballarè M., Balzarini M., Montino F., Pagliarulo M., Anderloni A., Orsello M., Tari R., Sforza F., Mogna L., Mogna G.: Comparison of the kinetics of intestinal colonization by associating 5 probiotic bacteria assumed either in a microencapsulated or in a traditional, uncoated form. J Clin Gastroenterol 2012, 46: S85-92.
  53. Pregliasco F., Anselmi G., Fonte L., Giussani F., Schieppati S., Soletti L.: A new Chance of Preventing Winter Diseases by the Administration of Symbiotic Formulations. Journal of Clinical Gastroenterology 2008, 42(2): 224-233.
  54. Quagliariello A., Aloisio I., Cionci N.B., Luiselli D., D’Auria G., Martinez-Priego L., Pérez-Villarroya D., Langerholc T., Primec M., Mičetić-Turk D., Di Gioia D.: Effect of Bifidobacterium breve on the Intestinal Microbiota of Coeliac Children on Gluten Free Diet: A Pilot Study. Nutrients 2016, 8(10): 660.
  55. Rafter J., Bennett M., Caderni G., Clune Y., Hughes R., Karlsson P.C., Klinder A., O’Riordan M., O’Sullivan G.C., Pool-Zobel B., Rechkemmer G., Roller M., Rowland I., Salvadori M., Thijs H., Van Loo J., Watzl B., Collins J.K.: Dietary synbiotics reduce cancer risk factors in polypectomized and colon cancer patients. Am J Clin Nutr 2007, 85(2): 488-96.
  56. Saggioro A.: Probiotics in the treatment of Irritable Bowel Syndrome. Journal of Clinical Gastroenterology 2004, 38(8): 104-106.
  57. Sarnelli G., De Giorgi F., Esposito I., Cuomo R., Russo L., Efficie E., Atteo E.: Effects of oral supplementation with the symbiotic (Bifidobacterium longum W11 +  FOS Actilight) on IBS with constipation: a randomized, dose finding trial, versus fibers. Digestive and Liver Disease 2008, 40(1): S141.
  58. Senizza A., Callegari M.L., Senizza B., Minuti A., Rocchetti G., Morelli L., Patrone V.: Efects of Linoleic Acid on Gut-Derived Bifidobacterium breve DSM 20213: A Transcriptomic Approach. Microorganisms 2019, 7: 0710.
  59. Spurbeck R.R., Arvidson C.G.: Lactobacilli at the front line of defense against vaginally acquired infections. FUTURE MICROBIOLOGYVOL. 6, NO. 5.
  60. Szajewska H., Skórka A., Ruszczyński M., Gieruszczak-Białek D.: Meta-analysis : Lactobacillus GG for treating acute gastroenteritis in children- updated analysis of randomised controlled trials. Aliment Pharmacol Ther 2007, 25(8): 871-81.
  61. Szajewska H., Wanke M., Patro B.: Meta-analysis: the effects of Lactobacillus rhamnosus GG supplementation for the prevention of healthcare-associated diarrhoea in children. Aliment Pharmacol Ther 2011, 34(9): 1079-87.
  62. Tabbers M.M., de Milliano I., Roseboom M.G., Benninga M.A.: Is Bifidobacterium breve effective in the treatment of childhood constipation? Results from a pilot study. Nutr J 2011, 10(19).
  63. Veckman V., Miettinen M., Matikainen S., Lande R., Giacomini E., Coccia EM., Julkunen I.: Lactobacilli and streptococci induce inflammatory chemokine production in human macrophages that stimulates Th1 cell chemotaxis. J Leukoc Biol 2003, 74 (3): 395-402.
  64. Vendt N., Grünberg H., Tuure T., Malminiemi O., Wuolijoki E., Tillmann V., Sepp E., Korpela R.: Growth during the first 6 months of life in infants using formula enriched with Lactobacillus rhamnosus GG: double‐blind, randomized trial. J Hum Nutr Dieta 2006, 19(1): 51-8.
  65. Venturi A., Gionchetti P., Rizzello F., Johansson R., Zucconi E., Brigidi P., Matteuzzi D., Campieri M.: Impact on the composition of the faecal flora by a new probiotic preparation: preliminary data on maintenance treatment of patients with ulcerative colitis. Alimentary Pharmacology & Therapeutics 1999, 13(8): 1103-1108.
  66. Zanini K., Marzotto M., Castellazzi A., Borsari A., Dellaglio F., Torriani S.: The effects of fermented milks with simple and complex probiotic mixtures on the intestinal microbiota and immune response of healthy adults and children. International Dairy Journal 2007, 17(11): 1332-1343.

Copyrights Living-Food 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone