Katalog szczepów

CHARAKTERYSTYKA SZCZEPÓW BAKTERII PROBIOTYCZNYCH ZAWARTYCH W PROBIOTYKACH FIRMY LIVING FOOD OFEROWANYCH W FORMIE PŁYNNEJ O SZCZEPACH


Szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych, które znajdują się w naszych produktach należą do rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Bakterie te naturalnie występującą w mikrobiocie jelitowej człowieka. Wywołują one wielokierunkowe, korzystne efekty (zarówno miejscowe jak i ogólnoustrojowe), dla funkcjonowania jego organizmu, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.

Należy przy tym pamiętać, że każdy szczep probiotyczny powinien być oznaczony zarówno nazwą rodzajową, nazwą gatunkową jak i oznaczeniem literowo-cyfrowym. Właściwości probiotyczne drobnoustrojów są bowiem szczepozależne, tzn. właściwe dla jednego, określonego szczepu danego gatunku.

Funkcjonalność wskazanych szczepów bakterii probiotycznych została wykazana licznymi badaniami zarówno in vitro jak i in vivo. Przedstawiona w tabeli charakterystyka szczepów pochodzi z licznych raportów badań naukowych.

Poniżej przedstawiamy listę szczepów bakterii probiotycznych stosowanych w naszych produktach, w odpowiednio dobranych zestawach.

Charakterystyka szczepów bakterii probiotycznych

Szczep bakterii probiotycznychDziałanie
Bakterie z rodzaju Lactobacillus
Lactobacillus acidophilus LA 1Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu przewodu pokarmowego u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Lactobacillus acidophilus LA 02Łagodzi objawy IBS (zespół jelita drażliwego) i reguluje procesy wchłaniania ze światła jelit. Wykazuje antagonistyczne działanie w stosunku do patogennych bakterii z gatunków Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis oraz Escherichia coli. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Wykazuje działanie związane z tworzeniem i utrzymaniem biofilmu pochwy, utrudniając utrzymywanie się infekcji wywołanej przez Candida. Redukuje stany zapalne dróg rodnych.
Lactobacillus casei 101/37Posiada właściwości immunomodulacyjne, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus casei LC 03Wykazuje zdolność utrzymania remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2Wykazuje zdolność utrzymania remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus fermentum LF2Posiada zdolność do wytwarzania wysokich stężeń egzopolisacharydu, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe oraz immunomodulacyjne.
Lactobacillus helveticus ATB-LHS906 Posiada zdolność stymulacji odpowiedzi immunologicznej. Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom.
Lactobacillus jensenii KS121.1Zasila naturalny skład mikroflory pochwy zdrowych kobiet, przeciwdziała chorobą przenoszonym drogą płciową. Zmniejsza żywotność patogenów pochwy: Gardnerella vaginalis i Prevotella bivia poprzez produkcję nadtlenku wodoru i związku (związków) odpornego na enzym proteolityczny. Działa przeciwzapalnie, produkuje biosurfaktanty, które mają zdolność przeciwdziałania infekcjom związanym z układem moczowo-płciowym, przewodem pokarmowym oraz ze skórą. Hamuje wzrost, żywotność i właściwości adhezji komórkowej do uropatogennego szczepu Escherichia coli (Afa/Dr DAEC) zaangażowanego w nawracające zapalenie pęcherza moczowego.
Lactobacillus paracasei LPC 00Sprzyja przywróceniu równowagi mikrobiologicznej jelit (eliminacja stanu dysbiozy) oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny (witaminy B2).
Lactobacillus pentosus LPS 01Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko grzybom i szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Lactobacillus plantarum ATB-LPM907 (LMG 26655)Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom. Posiada właściwości immunomodulacyjne.
Lactobacillus plantarum LP 01Charakteryzuje się właściwościami związanymi z łagodzeniem objawów IBS*, pozwala na zwiększenie częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli.
Lactobacillus plantarum LP 02Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego.
Lactobacillus plantarum LP 09Wykazuje korzystne działanie w leczeniu hipercholesterolemii i działanie inhibujące wobec bakterii patogennych z gatunku Listeria monocytogenes.
Lactobacillus reuteri LRE 02Wykazuje aktywność antyoksydacyjną oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny.
Lactobacillus rhamnosus ATB-LRS905Produkuje β-galaktozydazy, enzymy wspierające trawienie laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru. Stymuluje prawidłową odpowiedź immunologiczną, a dzięki zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru wykazuje działanie bakteriobójcze.
Lactobacillus rhamnosus GGPozytywnie wpływa na układ immunologiczny (wspomaga odporność) i układ pokarmowy, posiada właściwości antyalergiczne, sprzyja skutecznemu leczeniu IBD**, zapobiega i łagodzi biegunki związane z antybiotykoterapią, skraca czas trwania biegunek o różnej etiologii, pozytywnie wpływa na efekty uboczne związane z terapią Helicobacter pylori, sprzyja prawidłowemu rozwojowi niemowląt, a także skraca czas regeneracji organizmu po treningu i redukuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i wiele innych właściwości funkcjonalnych opisanych w licznych publikacjach naukowych.
Lactobacillus rhamnosus LR 04Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania i nasilenia chorób układu oddechowego, wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu przewlekłych biegunek u osób starszych.
Lactobacillus rhamnosus LR 05Posiada właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne, stosowany w leczeniu alergii.
Lactobacillus rhamnosus LR 06Wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko bakteriom patogennym (w tym szczepom z gatunku Escherichia coli) i aktywność przeciwgrzybiczą. Wpływa na zmniejszenie liczby bakterii redukujących siarczany, korzystnie oddziałując na stan zdrowia osób z halitozą.
Bakterie z rodzaju Bifidobacterium
Bifidobacterium breve BL 10Pozytywnie wpływa na utrzymanie remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium breve Bbr 8Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium breve ATB-BBE804 (LMG 13208)Posiada zdolność biotransformacji kwasu linolowego w sprzężony kwas linolowy.
Bifidobacterium breve BR 03Sprzyja procesom regeneracji po treningach, łagodzi spadek wydajności i zmniejsza napięcie mięśni po ćwiczeniach siłowych. Łagodzi objawy astmy, celiakii i atopowego zapalenia skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zwiększenia liczby wypróżnień i przywrócenia równowagi mikrobiologicznej podczas leczenia IBS*.
Bifidobacterium bifidum BB 01Neutralizuje stan dysbiozy mikrobioty jelitowej. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Bifidobacterium longum BL 03Posiada silne właściwości przeciwzapalne. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami.
Bifidobacterium longum W11Przyczynia się do zwiększenia częstotliwości wypróżnień u pacjentów z zaparciami, przyczynia się do zmniejszenia bólu brzucha, łagodzi wzdęcia i dolegliwości związane z antybiotykoterapią. Wspomaga leczenie encefalopatii wątrobowej.
Bifidobacterium longum ATB-BLM802Produkuje β-galaktozydazy, enzymy pomagające w trawieniu laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelit i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01Stymuluje odpowiedź immunologiczną organizmu. Zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego. Zapobiega rozwojowi bakterii potencjalnie chorobotwórczych oraz grzybów i pleśni, konkurując z patogenami o miejsce bytowania i substancje odżywcze, a także produkując korzystne metabolity. Przyczynia się do przywrócenia stanu równowagi mikrobiologicznej jelit, zmniejsza dolegliwość żołądkowo-jelitowe. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami oraz przywrócenia i utrzymania fizjologicznego transportu jelitowego (ruchliwości jelit) u osób z zaburzoną perystaltyką jelit.
Bakterie z rodzaju Streptococcus
Streptococcus thermophilus Z 57Przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Streptococcus thermophilus 9 YWykazuje aktywność w modulacji odpowiedzi immunologicznej, przyczynia się do utrzymania remisji u pacjentów z zapaleniem jelita grubego i łagodzenia objawów IBS*.
Streptococcus thermophilus FP 4Łagodzi spadek wydajności i napięcie mięśni po ćwiczeniach uszkadzających mięśnie (ćwiczeniach siłowych). Wspomaga regenerację po aktywności fizycznej. Wykazuje wysoką aktywność przeciwzapalną. Posiada potencjał w leczeniu zakażeń spowodowanych przez drożdże Candida oraz niektóre szczepy bakterii, dzięki produkcji biosurfaktantów o właściwościach antyadhezyjnych oraz przeciwdrobnoustrojowych.
*IBS – zespół jelita drażliwego **IBD – nieswoiste zapalenie jelit
Charakterystyka szczepów bakterii probiotycznych

Copyrights Living-Food 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone