Katalog ziół

KATALOG SUROWCÓW ROŚLINNYCH I ZIÓŁ ZAWARTYCH W PRODUKTACH PROBIOTYCZNYCH firmy LIVING FOOD


Wszystkie surowce roślinne oraz zioła, które wykorzystywane są do produkcji naszych probiotyków w formie płynnej i produktów probiotycznych pochodzą w 100% z upraw ekologicznych i posiadają certyfikat EKO.

Zioła i naturalne surowce roślinne od zawsze zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Od najdawniejszych czasów wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej jako nieodłączny element profilaktyki zdrowotnej.

Dziś wiemy, że cenne właściwości ziół i surowców roślinnych zawdzięczamy obecności w nich licznych, naturalnych związków o działaniu bioaktywnym, m. in. niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, olejków eterycznych, fenoli, glikozydów, karotenoidów, fitoncydów, hormonów roślinnych i enzymów o licznych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, grzybo i pleśniobójczych.

Składniki bioaktywne zawarte w ziołach i surowcach roślinnych mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego podczas przyjmowania leków, stosowanie ziół i składników roślinnych należy skonsultować się z lekarzem.

Poniżej przedstawiamy charakterystykę surowców roślinnych i ziół zawartych w produktach probiotycznych w formie płynnej firmy Living Food sporządzoną na podstawie analizy licznych publikacji i badań naukowych:

Surowce roślinne i ziołaNazwa łacińskaPrzeciwskazaniaWłaściwości
CZARNA PORZECZKA(Ribes nigrum)PrzeciwskazaniaWłaściwości
CHMIEL ZWYCZAJNY(Humulus lupulus)PrzeciwskazaniaWłaściwości
CZARNY BEZ(Sambucus nigra)PrzeciwskazaniaWłaściwości
CZYSTEK(Cistus incanus)PrzeciwskazaniaWłaściwości
DZIKA RÓŻA(Rosa canina)PrzeciwskazaniaWłaściwości
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY(Hypericum perforatum)PrzeciwskazaniaWłaściwości
GŁÓG JEDNOSZYJOWY(Crataegus monoggyna)PrzeciwskazaniaWłaściwości
IMBIR LEKARSKI(Zingiber officinale)PrzeciwskazaniaWłaściwości
JEŻYNA KRZEWIASTA(Rubus fructicosus)PrzeciwskazaniaWłaściwości
KURKUMA(Curcuma longa)PrzeciwskazaniaWłaściwości
LIPA DROBNOLISTNA(Tilia cordata)PrzeciwskazaniaWłaściwości
MELISA LEKARSKA(Melissa officinalis)PrzeciwskazaniaWłaściwości
MIĘTA PIEPRZOWA(Mentha piperita)PrzeciwskazaniaWłaściwości
MARCHEW ZWYCZAJNA(Daucus carota)PrzeciwskazaniaWłaściwości
PASTERNAK ZWYCZAJNY(Pastinaca sativa)PrzeciwskazaniaWłaściwości
PIETRUSZKA ZWYCZAJNA(Petroselenium crispum )PrzeciwskazaniaWłaściwości
PIEPRZ CZARNY(Piper nigrum)PrzeciwskazaniaWłaściwości
POZIOMKA POSPOLITA(Fragaria vesca)PrzeciwskazaniaWłaściwości
RDEST PTASI(Polygonum aviculare)PrzeciwskazaniaWłaściwości
SKRZYP POLNY(Equisetum arvense)PrzeciwskazaniaWłaściwości
TOPINAMBUR(Helianthus tuberosus)PrzeciwskazaniaWłaściwości
CZOSNEK POSPOLITY(Allium sativum)PrzeciwskazaniaWłaściwości
ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI(Eleutherococcus senticosus)PrzeciwskazaniaWłaściwości
ARCYDZIĘGIEL LITWOR(Angelica archangelica)PrzeciwskazaniaWłaściwości
OREGANO(Origanum vulgare)PrzeciwskazaniaWłaściwości
MORINGA OLEJODAJNA(Moringa oleifera)PrzeciwskazaniaWłaściwości
VILCACORA (Czepota puszysta)(Uncaria tomentosa)PrzeciwskazaniaWłaściwości
SZCZEĆ POSPOLITA(Dipsacus fullonum)PrzeciwskazaniaWłaściwości
HAKOROŚL ROZESŁANA(Harpagophytum procumbens)PrzeciwskazaniaWłaściwości

Copyrights Living-Food 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone