Katalog ziół

KATALOG SUROWCÓW ROŚLINNYCH I ZIÓŁ ZAWARTYCH W PRODUKTACH PROBIOTYCZNYCH firmy LIVING FOOD

Wszystkie surowce roślinne oraz zioła, które wykorzystywane są do produkcji naszych probiotyków w formie płynnej i produktów probiotycznych pochodzą w 100% z upraw ekologicznych i posiadają certyfikat EKO.

Zioła i naturalne surowce roślinne od zawsze zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Od najdawniejszych czasów wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej jako nieodłączny element profilaktyki zdrowotnej.

Dziś wiemy, że cenne właściwości ziół i surowców roślinnych zawdzięczamy obecności w nich licznych, naturalnych związków o działaniu bioaktywnym, m. in. niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, olejków eterycznych, fenoli, glikozydów, karotenoidów, fitoncydów, hormonów roślinnych i enzymów o licznych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, grzybo i pleśniobójczych.

Składniki bioaktywne zawarte w ziołach i surowcach roślinnych mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego podczas przyjmowania leków, stosowanie ziół i składników roślinnych należy skonsultować z lekarzem.

Smak, zapach i barwa produktów mogą się różnić w zależności od użytej odmiany rośliny i pory roku.

Poniżej przedstawiamy charakterystykę surowców roślinnych i ziół zawartych w produktach probiotycznych w formie płynnej firmy Living Food sporządzoną na podstawie analizy licznych publikacji i badań naukowych:

Surowce roślinne i ziołaNazwa łacińskaWłaściwościPrzeciwskazania
CZARNA PORZECZKA(Ribes nigrum)WłaściwościPrzeciwskazania
CHMIEL ZWYCZAJNY(Humulus lupulus)WłaściwościPrzeciwskazania
CZARNY BEZ(Sambucus nigra)WłaściwościPrzeciwskazania
CZYSTEK(Cistus incanus)WłaściwościPrzeciwskazania
DZIKA RÓŻA(Rosa canina)WłaściwościPrzeciwskazania
DZIURAWIEC ZWYCZAJNY(Hypericum perforatum)WłaściwościPrzeciwskazania
GŁÓG JEDNOSZYJOWY(Crataegus monoggyna)WłaściwościPrzeciwskazania
IMBIR LEKARSKI(Zingiber officinale)WłaściwościPrzeciwskazania
JEŻYNA KRZEWIASTA(Rubus fructicosus)WłaściwościPrzeciwskazania
KURKUMA(Curcuma longa)WłaściwościPrzeciwskazania
LIPA DROBNOLISTNA(Tilia cordata)WłaściwościPrzeciwskazania
MELISA LEKARSKA(Melissa officinalis)WłaściwościPrzeciwskazania
MIĘTA PIEPRZOWA(Mentha piperita)WłaściwościPrzeciwskazania
MARCHEW ZWYCZAJNA(Daucus carota)WłaściwościPrzeciwskazania
PASTERNAK ZWYCZAJNY(Pastinaca sativa)WłaściwościPrzeciwskazania
PIETRUSZKA ZWYCZAJNA(Petroselenium crispum)WłaściwościPrzeciwskazania
PIEPRZ CZARNY(Piper nigrum)WłaściwościPrzeciwskazania
POZIOMKA POSPOLITA(Fragaria vesca)WłaściwościPrzeciwskazania
RDEST PTASI(Polygonum aviculare)WłaściwościPrzeciwskazania
SKRZYP POLNY(Equisetum arvense)WłaściwościPrzeciwskazania
TOPINAMBUR(Helianthus tuberosus)WłaściwościPrzeciwskazania
CZOSNEK POSPOLITY(Allium sativum)WłaściwościPrzeciwskazania
ŻEŃ-SZEŃ SYBERYJSKI(Eleutherococcus senticosus)WłaściwościPrzeciwskazania
ARCYDZIĘGIEL LITWOR(Angelica archangelica)WłaściwościPrzeciwskazania
OREGANO(Origanum vulgare)WłaściwościPrzeciwskazania
MORINGA OLEJODAJNA(Moringa oleifera)WłaściwościPrzeciwskazania
VILCACORA (Czepota puszysta)(Uncaria tomentosa)WłaściwościPrzeciwskazania
SZCZEĆ POSPOLITA(Dipsacus fullonum)WłaściwościPrzeciwskazania
HAKOROŚL ROZESŁANA(Harpagophytum procumbens)WłaściwościPrzeciwskazania

Bibliografia:

  1. Adaszynska M. , Swarcewicz M. , Markowska-Szczupak A. , Jadczak D.: Skład chemiczny i właściwości przeciwdrobnoustrojowe olejku eterycznego i ekstraktu z mięty pieprzowej odmiany ‘Asia’. Żywność Nauka Technologia Jakość 2013, 20(2): 116-125.
  2. Anttonen M.J., Karjalainen R.O.: High-Performance Liquid Chromatography Analysis of Black Currant (Ribes nigrum L.) Fruit Phenolics Grown either Conventionally or Organically. J Agric Food Chem 2006, 54(20): 7530-7538.
  3. Ashtiyani S.H., Najafi H., Jalalvandi S., Hosseinei F.: Protective Effects of Rosa Canina L Fruit Extracts on Renal Disturbances Induced by Reperfusion Injury in Rats. Iran J Kidney Dis 2013, 7(4): 290-8.
  4. Atkinson M.D., Atkinson E.: Sambucus nigra L. Journal of Ecology 2002, 90(5): 895-923.
  5. Attaguile G., Russo A., Campisi A., Savoca F., Acquaviva R., Ragusa N., Vanella A.: Antioxidant activity and protective effect on DNA cleavage of extracts from Cistus incanus L. and Cistus monspeliensis L. Cell Biology and Toxicology 2000, 16: 83-90.
  6. Bajek E., Maciąg K.: Związki biologiczne czynne w medycynie i ochronie zdrowia – przegląd zagadnień. Lublin 2017, 89.
  7. Banach K., Rutkowska B., Glibowski P.: Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2017, 2: 106-114.
  8. Bishayee A., Mbimba T., Thoppil R.J., Háznagy-Radnai E., Sipos P., Darvesh A.S., Folkessond H.G., Hohmann J.: Anthocyanin-rich black currant (Ribes nigrum L.) extract affords chemoprevention against diethylnitrosamine-induced hepatocellular carcinogenesis in rats. The Journal of Nutritional Biochemistry 2011, 22 (11): 1035-1046.
  9. Chinou I., Demetzos C., Harvala C., Roussakis C., Verbist J.F.: Cytotoxic and Antibacterial Labdane-Type Diterpenes from the Aerial Parts of Cistus incanus subsp. Creticus. Planta Med 1994, 60(1): 34-36.
  10. Christensen R., Bartels E.M., Altman R.D., Astrup A., Bliddal H.: Does the hip powder of Rosa canina (rosehip) reduce pain in osteoarthritis patients? – a meta-analysis of randomized controlled trials; Osteoarthritis and Cartilage 2008, 16: 965-972.
  11. Chrubasik  C., Roufogalis  B.D., Müller‐Ladner U., Chrubasik S.: A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytotherapy Research 2008, 22(6): 725-733.
  12. Činčura F., Feráková V., Májovský J., Šomšak L., Borsk J.: Pospolite rośliny środkowej Europy. PWRiL Warszawa, 1990.
  13. Czarkowska J.: Rosliny lecznicze znane i mniej znane. Marchew zwyczajna – Daucus carota. Wiadomości Rolnicze. Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie 1997, 11.
  14. Ćwiek P, Grdeń A: Kurkumina – bioaktywny związek ostryżu długiego (Curcuma Longa) wykazujący liczne właściwości prozdrowotne, Journal of NutriLife, 2017, 10, ISSN:2300-8938.
  15. Danne A., Petereit F., Nahrstedt A.: Proanthocyanidins from Cistus incanus. Phytochemistry 1993, 34(4): 1129-1133.
  16. Dawidowicz A.L., Wianowska D., Baraniak B.: The antioxidant properties of alcoholic extracts from Sambucus nigra L. (antioxidant properties of extracts). LWT – Food Science and Technology 2006, 39(3): 308-315.
  17. Demetzos C., Katerinopoulos H., Kouvarakis A., Stratigakis N., Loukis A., Ekonomakis C., Spiliotis V., Tsaknis J.: Composition and antimicrobial activity of the essential oil of Cistus creticus subsp. eriocephalus. Planta Med. 1997, 63(5): 477-9.
  18. Dobros N.: Zioła o działaniu uspokajającym i przeciwdepresyjnym. Postępy Fitoterapii 2017, 3: 215-222.
  19. Ferreira S., Santos J., Duarte A., Duarte A.P., Queiroz J.A., Domingues F.C.: Screening of antimicrobial activity of Cistus ladanifer and Arbutus unedo extracts. Nat Prod Res 2012, 26(16): 1558-60.
  20. Frączek, J.  Mudryk, K.  Wróbel, M.: Wybrane właściwości fizyczno-mechaniczne topinamburu (Helianthus tuberosus L.). Inżynieria Rolnicza 2011, 15(6): 29-36.
  21. Fuji T., Ikeda K., Saito M.: Inhibitory effect of rose hip (Rosa canina L.) on melanogenesis in mouse melanoma cells and on pigmentation in brown guinea pigs. Biosci Biotechnol Biochem 2011, 75(3): 489-95.
  22. Fuji T., Saito M.: Inhibitory Effects of Quercetin Isolated from Rose Hip (Rosa canina L.) against Melanogenesis by Mouse Melanoma. Cells Biosci Biotechnol Biochem 2009, 73(9): 1989-1993.
  23. Gawel-Beben K. , Rybczynska K. , Bujak T. , Karas M. , Jakubczyk A. , Niziol-Lukaszewicz Z.: Wpływ rodzaju rozpuszczalnika na wybrane biologiczne właściwości ekstraktów z liści pietruszki zwyczajnej Petroselinum crispum (Mill). ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 1(104): 142-154.
  24. Gawłowska A.: 500 owoców i warzyw, 978-83-7845-874-6, SBM 2015.
  25. Glibowski P., Długołęcka A., Grdeń A., Toczek K.: WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE IMBIRU. BROMAT CHEM TOKSYKOL – L 2017, 2: 115-121.
  26. Gryszczyńska A., Gryszczyńska B., Opala B.: Karotenoidy. Naturalne źródła, biosynteza, wpływ na organizm ludzki, Postępy Fitoterapii 2011, nr 2.
  27. Gumowska I.: Ziółka i my, Warszawa 1984.
  28. Horochowska M., Kołeczek E., Zdrojewicz Z., Jagiełło J., Pawlus K.: Topinmbur – właściwości odżywcze i lecznicze słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Pediatric Endocrinology, Diabetes & Metabolism 2017, 23(1): 30-36.
  29. http://www.oswiadczenia.eu/O/claim/list.html
  30. Jurgiel-Małecka G., Buchwał A.: CHARAKTERYSTYKA SKŁADU CHEMICZNEGO OWOCÓW PORZECZKI UPRAWIANEJ W REGIONIE POMORZA ZACHODNIEGO. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 2016, 6(109): 90-101.
  31. Kania M., Baraniak J., Grys A.: Ziołolecznictwo i zalecenia żywieniowe według św. Hildegardy z Bingen. Cz. II, Postępy Fitoterapii 2014, nr 2.
  32. Kania M., Baraniak J.: Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego. Postępy Fitoterapii 2015, 2: 102-106.
  33. Karłowicz-Bodalska K., Rudkowska E., Han-Marek M.: Leki naturalne o działaniu ochraniającym ściany naczyń krwionośnych. Borgis Postępy fitoterapii 2006, 1.
  34. Kawollek W.: Wielka księga ogrodnika i działkowca, ISBN 978-83-245-1259-1, Publicat 2001.
  35. Keutgen, A. J., Wszelaczyńska, E., Pobereżny, J., Kozera, W., Knapowski, T., Mozolewski, W.: Właściwości prozdrowotne marchwi (Daucus carota L.) jako funkcja odmiany oraz stosowania użyźniacza UGmax. Ekologia i Technika 2015, 23(4): 206-210.
  36. Kędzia A., Hołderna-Kędzia E.: Działanie oleju z zielonego pieprzu (Piper nigrum L.) na grzyby drożdżopodobne wyizolowane z jamy ustnej. Post Fitoter 2017, 18(1): 12-16.
  37. Kędzia A.: Działanie olejku z mięty pieprzowej (Oleum menthae piperitae) na bakterie beztlenowe. Postępy Fitoterapii 2007, nr 4.
  38. Kiełtyka-Dadasiewicz A., Jabłońska-Trypuć A., Taraseviciene Z., Kubat-Sikorska A.: Charakterystyka i właściwości użytkowe surowców miętowych. Towaroznawcze Problemy Jakości 2016, 1: 93-104.
  39. Kiewlicz J., Malinowska P., Szymusiak H.: Aktywność przeciwrodnikowa wybranych wyciągów ziołowych. Probl Hig Epidemiol 2013, 94(2): 317-320.
  40. Klimowicz A., Jeziorna M., Nowak A., Bielecka-Grzela S.: Wpływ wybranych roślin leczniczych na aktywność glikoproteiny P. Postępy Fitoterapii 2011, 3: 171.
  41. Kohlmunzer, Farmakognozja. Podręcznik dla studentów farmacji, wyd. V, PZWL, Warszawa 2013.
  42. Kołodziej B., Drozdzal K.: Właściwości przeciwutleniające kwiatów i owoców bzu czarnego pozyskiwanego ze stanu naturalnego. Żywność Nauka Technologia Jakość 2011, 18(4): 36-44.
  43. Kołota A., Oczkowski M., Gromadzka-Ostrowska J.: Wpływ występujących w piwie związków polifenolowych na organizm – przegląd literatury. Alcoholism and Drug Addiction 2014, 27(3): 273-281.
  44. Koniuszy E.: Pietruszka zwyczajna [Petroselinum crispum Mill.A.W.Hill]. Aura Zioła a Zdrowie 2001, 45:2.
  45. Koniuszy E.: Poziomka pospolita [Fragaria vesca L.]. Aura 2001, 08 Zioła a Zdrowie nr 47: 3-4.
  46. Konopinski M. , Nowak L. , Mitura R. , Skiba D.: Effect of different pre-sowing tillage on quantity and quality of parsnip (Pastinaca sativa L.) root yield in ridge cultivation. Acta Agrobotanica 2011, 64(3): 47-52.
  47. Kostuch R.: Rośliny łąkowe o właściwościach teraupetycznych. Wieś i Doradztwo. Pismo Małopolskiego Stowarzyszenia Doradztwa Rolniczego 2001, 4.
  48. Krishnapura S.: Black Pepper (Piper nigrum) and Its Bioactive Compound, Piperine. W: Molecular Targets and Therapeutic Uses of Spices 2009, 25-64.
  49. Król D.: Głóg (Crataegus monogyna (L.), Crataegus oxyacantha (L.)) cenną rośliną leczniczą. Postępy Fitoterapii 2011, 2: 122-126.
  50. Kudełka W., Kosowska A.: Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom. Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 2008, 781: 83-111.
  51. Lamer-Zarawska, Olechnowicz-Stępień W.: Rośliny lecznicze stosowane u dzieci, wyd. III, PZWL, Warszawa 1992.
  52. Lattanzio F., Greco E., Carretta D., Cervellati R., Govoni P., Speroni E.: In vivo anti-inflammatory effect of Rosa canina L. extract. Journal of Ethnopharmacology 2011, 137(1): 880-885.
  53. Leja M., Mareczek A., Nanaszko B.: ANTYOKSYDACYJNE WŁAŚCIWOŚCI OWOCÓW WYBRANYCH GATUNKÓW DZIKO ROSNĄCYCH DRZEW I KRZEWÓW. Rocz. AR Pozn. CCCLXXXIII, Ogrodn. 41: 327-331.
  54. Lipiak D.: Bioperyna (Piperyna) naturalny związek zwiększający dostępność biologiczną suplementów diety. Świat przemysłu farmaceutycznego 2009, 2: 42-45.
  55. Liszka K., Najgebauer-Lejko D., Tabaszewska M.: Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra L.) – charakterystyka i możliwości wykorzystania w przemyśle spożywczym. Innowacyjne  Rozwiązania w Technologii Żywności i Żywieniu Człowieka 2016, 102-109.
  56. Łażewska D., Miętkiewska K., Studzińska-Sroka E.: Imbir lekarski – roślina o właściwościach neuroochronnych. Post Fitoter 2019, 20(4): 268-276.
  57. Macierzyński J., Buczek M., Zaweracz W., Król B.: SKŁAD POLIFENOLOWY OWOCÓW JEŻYNY RUBUS FRUTICOSUS. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 5(96): 183-194.
  58. Majewska K., Olender D., Pawełczyk A., Zaprutko T., Żwawiak J., Zaprutko L.: Aktywne kosmetyki wśród produktów spożywczych. Homines Hominibus 2010, 6: 65-96, ISSN 1890-3883.
  59. Mielczarek M., Kołodziejczyk J., Olas B.: Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.). Postępy Fitoterapii 2010, 4: 205-210.
  60. Miller E., Malinowska K., Gałęcka E., Mrowicka M., Kędziora J.: Rola flawonoidów jako przeciwutleniaczy w organizmie człowieka. Pol. Merkuriusz Lek. XXIV 2008, (144): 556-560.
  61. Milovanovic V., Radulovic N., Todorovic Z.: Antioxidant, antimicrobial and genotoxicity screening of hydro-alcoholic extracts of five Serbian Equisetum Species. Plant Foods Hum Nutr 2007, 62: 113-119.
  62. Miranda C.L., Stevens J.F., Helmrich A., Henderson M.C., Rodriguez R.J., Yang Y.H., Deinzer M.L., Barnes D.W., Buhler D.R.: Antiproliferative and cytotoxic effects of prenylated flavonoids from hops (Humulus lupulus) in human cancer cell lines. Food and Chemical Toxicology 1999, 37(4): 271-285.
  63. Moradkhani, Hojat & Sargsyan, Elmira & Bibak, H & Naseri, B & Sadat Hosseini Grouh, Mohammad & Fayazi-Barjin, A & Meftahizade, Heidar: Melissa officinalis L., a valuable medicine plant. A review Journal of medicinal plant research 2010, 4: 2753-2759.
  64. Mystkowska I., Zarzecka K., Baranowska A., Gugala M.: Mięta pieprzowa (Mentha piperita L.) – roślina zielarska o różnorodnych właściwościach biologicznych i leczniczych. Herbalism 2016, 1(2).
  65. Mystkowska I., Zarzecka K., Gugała M., Baranowska A.: Właściwości probiotyczne i farmakologiczne słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Probl Hig Epidemiol 2015, 96(1): 64-66.
  66. Mystkowska I., Zarzecka K.: Wartość odżywcza i prozdrowotna słonecznika bulwiastego (Helianthus tuberosus L.). Postępy Fitoterapii 2013, 2.
  67. Nagai T., Myoda T., Nagashima T.: Antioxidative activities of water extract and ethanol axtract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L Food Chem 2005, 91: 389-394.
  68. Nagatomo A., Nishida N., Matsuura Y., ShibataN.: Rosehip Extract Inhibits Lipid Accumulation in White Adipose Tissue by Suppressing the Expression of Peroxisome Proliferator-activated Receptor Gamma. Prev Nutr Food Sci 2013, 18(2): 85-91.
  69. Newerli – Guz J.: WŁAŚCIWOSCI PRZECIWUTLENIAJĄCE PRZYPRAW NA PRZYKŁADZIE PIEPRZU CZARNEGO PIPER NIGRUM L. BROMAT CHEM TOKSYKOL – XLV, 2012, 3: 887-891.
  70. Newerli-Guz J., Pych M.: WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCE IMBIRU (ZINGIBER OFFICINALE ROSCOE). ZESZYTY NAUKOWE AKADEMII MORSKIEJ W GDYNI 2012, 73: 28-33.
  71. Nikiel A.: Przegląd surowców roślinnych o działaniu fotouczulającym i fototoksycznym. Kosmetologia Estetyczna 2017, 3(6): 231-238.
  72. Nowak G.: Surowce roślinne o działaniu przeciwlękowym i antydepresyjnym. Herba Polonica 2009, 55(1): 84-97.
  73. Orhan D.D., Hartevioğlu A., Küpeli E., Yesilada E.: In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. fruits. Journal of Ethnopharmacology 2007, 112(2): 394-400.
  74. Ożarowski A., Jaroniewski W., Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987.
  75. Ożarowski M., Mikołajczak P.L. , Kujawski R. , Bobkiewicz-Kozłowska T. , Mrozikiewicz P.M.: Wpływ związków biologicznie czynnych zawartych w roślinach leczniczych na receptory ośrodkowego układu nerwowego – podłoże potencjalnych mechanizmów interakcji z lekami syntetycznymi. Część I. Herba Polonica 2008, 54(3): 113-136.
  76. Ożarowski M., Mikołajczak P.Ł., Bobkiewicz-Kozłowska T., Kujawski R., Mrozikiewicz P.M.: Wpływ związków biologicznie czynnych zawartych w roślinach leczniczych na receptory ośrodkowego układu nerwowego – podłoże potencjalnych mechanizmów interakcji z lekami syntetycznymi. Część II. Herba Polonica 2008, 54(4): 108-139.
  77. Petereit F., Kolodziej H., Nahrstedt A.: Flavan-3-ols and proanthocyanidins from Cistus incanus. Phytochemistry 1991, 30(3): 981-985.
  78. Piątkowska E., Kopeć A., Leszczyńska T.: ANTOCYJANY – CHARAKTERYSTYKA, WYSTĘPOWANIE
  79. Piszcz P.  Głód B. K.: Właściwości antyoksydacyjne ziół zbadane rożnymi metodami. Camera Separatoria 2016, 8(1): 23-31.
  80. Przybyłowiczowie A. i Ł.: Ilustrowana Encyklopedia Roślin Polski, ISBN 978-83-7705-826-8, PWN 2013.
  81. Przygoński K., Zaborowska Z., Wojtowicz E., Dziarska B.: OCENA AKTYWNOŚCI PRZECIWUTLENIAJĄCEJ ZIELA SKRZYPU POLNEGO (Herba equiseti). BROMAT CHEM TOKSYKOL. XLV 2012 (3): 507-512.
  82. Reyhan Bahtiyarca Bagdat: THE ESSENTIAL OIL OF LEMON BALM (Melissa officinalis L.), ITS COMPONENTS AND USING FIELDS. J of Fac of Agric, OMU, 2006, 21(1): 116-121.
  83. Sarwa A.: Wielki leksykon roślin leczniczych”. Warszawa 2001.
  84. Sawicka B., Skiba D., Krochmal-Marczak B., Bienia B.: Surowce i praktyki kosmetyczne – badania i dowody naukowe od starożytności do nowoczesności. W: ROŚLINY W NOWOCZESNEJ KOSMETOLOGII/PLANTS IN MODERN COSMETOLOGY, Edition: 1, Chapter: 10, Publisher: Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie. Wydawnictwo Akademickie Wyższej Szkoły Społeczno-Przyrodniczej im. Wincentego Pola w Lublinie, Editors: Anna Kiełtyka-Dadsiewicz, 141-150.
  85. Senderski M.E.: Prawie wszystko o ziołach. Podkowa Leśna 2004.
  86. Singh Verma, Prawal Pratap: LEMON BALM (MELISSA OFFICINALIS L.) AN HERBAL MEDICINAL PLANT WITH BROAD THERAPEUTIC USES AND CULTIVATION PRACTICES: A REVIEW. International Journal of Recent Advances in Multidisciplinary Research 2015, 2: 928-933.
  87. Skiba D., Sawicka B.: MOŻLIWOŚĆ WYKORZYSTANIA BULW HELIANTHUS TUBEROSUS W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI. BIOPRODUKTY – POZYSKIWANIE, WŁAŚCIWOŚCI I ZASTOSOWANIE W PRODUKCJI ŻYWNOŚCI. Poznań 2016, 47-52.
  88. Slimestad R., Solheim H.: Anthocyanins from Black Currants (Ribes nigrum L.). J Agric Food Chem 2002, 50(11): 3228-3231.
  89. Srinivasan V., Hamza S., Dinesh R., Parthasarathy V.A.: Nutrient management in black pepper (Piper Nigrum L.). 2007.
  90. Stevens J.F., Ivanci M., Hsu V.L., Deinzer M.L.: Prenylflavonoids from Humulus lupulus. Phytochemistry 1997, 44(8): 1575-1585.
  91. Szczepański M.A., Grzanka A.: Chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe właściwości kurkuminy. NOWOTWORY Journal of Oncology 2009, 59(5): 377-384.
  92. Szwedler I., Sobkowiak M., red. nauk. dr B. Sudnik-Wójcikowska: Spotkania z przyrodą. Rośliny. Oficyna Wydawnicza Mulitco, Warszawa 1998.
  93. Treben M.: Apteka Pana Boga, Warszawa 1992.
  94. Veberic R., Jakopic J., Stampar F., Schmitzer V.: European elderberry (Sambucus nigra L.) rich in sugars, organic acids, anthocyanins and selected polyphenols. Food Chemistry 2009, 114(2): 511-515.
  95. Warholm O., Skaar S., Hedman E., Mølmen H.M., Eik L: The Effects of a Standardized Herbal Remedy Made from a Subtype of Rosa canina in Patients with Osteoarthritis: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Clinical Trial; Current Therapeutic Research 2003, 64(1): 21-31.
  96. Waszkiewicz-Robak B., Biller E.: Właściwości prozdrowotne czarnego bzu. Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 217-224.
  97. Wenzig E.M., Widowitz U., Kunert O., Chrubasik S., Bucar F., Knauder E., Bauer R.: Phytochemical composition and in vitro pharmacological activity of two rose hip (Rosa canina L.) preparations. Phytomedicine 2008, 15(10): 826-835.
  98. Węglarz Z., Geszprych A., Kosakowska O., Osińska E., Pelc M., Przybył J.L.: Intraspecifi a diversity of Polish wild growing medicinal plants being introduced into cultivation. Pam Puł 2009, 151(1): 381-392.
  99. Wolosiak R. , Piatek M. , Ciecierska M. , Derewiaka D. , Druzynska B. , Kowalska J. , Majewska E.: Właściwości przeciwutleniające ekstraktów związków fenolowych kwiatów jadalnych wybranych gatunków roślin. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2017, 590: 73-82.
  100. Wolski T., Najda A., Hołderna-Kędzia E.: Zawartość i skład olejków eterycznych oraz ekstraktów otrzymanych z owoców niektórych roślin z rodziny Umbelliferae (Apiaceae)wraz ze wstępną oceną przeciwbakteryjną ekstraktów. Postępy Fitoterapii 2004, 3: 119-125.
  101. Wysocki J., Nowicka K.: Przegląd preparatów pochodzenia roślinnego stosowanych w stanach dysfunkcji błony śluzowej jamy ustnej i gardła. Polski Przegląd Otolaryngologiczny, wyd. III, 2013.
  102. Yildiz H., Ercisli S., Hegedus A., Akbulut M., Topdas E.F., Aliman J.: Bioactive content and antioxidant characteristics of wild (Fragaria vesca L.) and cultivated strawberry (Fragaria × ananassa Duch.) fruits from Turkey ”; Journal of Applied Botany and Food Quality 2014, 87: 274-278.
  103. Zielińska-Pisklak M., Szeleszczuk Ł., Młodzianka A.: Bez czarny (Sambucus nigra) domowy sposób nie tylko na grypę i przeziębienie. Lek Pol 2013, 23: 6-7.
  104. Zielonka-Brzezicka J., Nowak A., Zielińska M., Klimowicz A.: Porównanie właściwości przeciwutleniających wybranych części maliny właściwej (Rubus idaeus) i jeżyny europejskiej (Rubus fruticosus). Pomeranian J Life Sci 2016, 62(4): 52-59.

Copyrights Living-Food 2020. Wszelkie prawa zastrzeżone