JEŻYNA KRZEWIASTA (Rubus fructicosus)

Właściwości:

  1. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – wysoka zawartość witaminy C zawarta w jeżynie krzewiastej wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Ponadto witamina C wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w jeżynie krzewiastej występuje wysoki poziom antocyjanów (cyanidin-3-glukozyd), kwasu elagowego, kwasów fenolowych, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – obecność drobnych pestek w jeżynie krzewiastej, wiąże się z wysoką zawartością substancji balastowych, które pobudzając trawienie, zapobiega uciążliwym zaparciom.
  4. UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU KOŚCI – witamina K zawarta w jeżynie krzewiastej pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej). Niedobór witaminy K może prowadzić do nieprawidłowej produkcji osteokalcyny, co z kolei może się przyczynić do obniżenia gęstości kości oraz zwiększyć ryzyko złamań. Ponadto jeżyna zawiera składniki mineralne (wapń i magnez), które biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości.
  5. WSPOMGAJĄ PRACĘ UKŁADU KRĄŻENIA – zawarte w jeżynie krzewiastej antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych przez co wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Składniki bioaktywne:

antocyjany (cyanidin-3-glukozyd), kwas elagowy, kwasy fenolowe, błonnik, witamina C, E, A, K, witaminy z grupy B (B6, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy), składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo), kwasy organiczne, garbniki, pektyny.