PASTERNAK ZWYCZAJNY (Pastinaca sativa)-właściwości

Właściwości:

  1. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarta w pasternaku pochodna kumaryny, głównie furanokumaryna pobudza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienia. Korzeń pasternaka zawiera błonnik, który przyśpiesza i reguluje trawienie, a ponadto przez dłuższy czas po zjedzeniu zapewnia uczucie sytości.
  2. DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – zawarte w pasternaku flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), poprzez wspomaganie procesu usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  3. OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – zawartość magnezu i witaminy B1 w pasternaku wspomaga osiągnięcie uczucie relaksu, obniży ogólne napięcie nerwowe, a także ułatwi zasypianie.
  4. WSPOMAGANIE KRĄŻENIA – wysoki poziom potasu, który obecny jest w pasternaku, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Z kolei kwas foliowy zawarty w tej roślinie obniża poziom homocysteiny we krwi, zapobiegając tym samym wystąpieniu wielu chorób serca.

Składniki bioaktywne:

olejki eteryczne, glikozydy flawonoidowe, tłuszcze roślinne, białka, węglowodany, błonnik, cukry roślinne, kumaryna i jej pochodne, kwas foliowy, witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.