OREGANO (Origanum vulgare)

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w oregano polifenole (flawonoidy) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  2. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – składniki aktywne zawarte w oregano ułatwiają trawienie pokarmów, przyspieszając przemianę materii.
  3. WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWSKURCZOWE – zawarte w oregano flawonoidy działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu przynoszą ulgę przy bólach brzucha, zaparciach, kolkach i wzdęciach.
  4. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE, PRZECIWGRZYBICZE – olejki eteryczne zawarte w oregano wykazują działanie przeciwdrobnoustrojowe w stosunku do bakterii i grzybów.
  5. DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – zawarte w oregano olejki eteryczne wykazują działanie przeciwzapalne.

Składniki bioaktywne:

olejki eteryczne (karwakrol, tymol, p-cymen, γ-terpinen), flawonoidy, kwas rozmarynowy, kwas p-kumarynowy, kwas chlorogenowy, karnozol, mirycetyny, witamina C.