KURKUMA (Curcuma longa)-właściwości

Właściwości:

  1. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość kurkuminy zawartej w kurkumie wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE, PRZECIWWIRUSOWE I PRZECIWGRZYBICZE – kurkumina obecna w kurkumie wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
  4. DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – olejki eteryczne (tumeron) zawarte w kurkumie pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne) ułatwiając trawienie tłuszczów.
  5. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne (tumeron) zawarte w kurkumie zapobiegają wzdęciom i odbijaniu.
  6. OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – kurkumina zawarte w kurkumie wykazuje działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca jak również cukrzycy.
  7. POPRAWA ZDOLNOŚCI UMYSŁOWYCH – tumeron obecny w kurkumie przyspiesza procesy naprawcze w mózgu oraz stymuluje komórki macierzyste do namnażania się i dyferencjacji. Ponadto kurkumina zawarta w kurkumie poprawia zdolności umysłowe i pobudza organizm do niszczenia białek odpowiedzialnych za rozwój choroby Alzheimera (niszczenie złogów białkowych).
  8. WYSOKA KONCENTRACJA KURKUMINY W TKANKACH – kurkumina po połączeniu z piperyną (głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%, wpływając na poprawę absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach.

Składniki bioaktywne:

kurkumina, olejki eteryczne (tumeron), witamina C, sole mineralne.