DZIURAWIEC ZWYCZAJNY (Hypericum perforatum)

Właściwości:

  1. WSPOMAGANIE PRACY UKŁADU POKARMOWEGO – glikozydy flawonoidowe, garbniki i fenolokwasy zawarte w dziurawcu zwyczajnym działają ściągająco oraz rozkurczająco dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego. Ponadto garbniki wykazują działanie przeciwbiegunkowe.
  2. DZIAŁANIE PRZECIWSKURCZOWE MIĘSNI GŁADKICH DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH – składniki bioaktywne zawarte w dziurawcu zwyczajnym wykazują działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie dróg żółciowych i naczyń krwionośnych. Flawonoidy, które zawarte są w dziurawcu zwyczajnym, działają rozkurczowo na drogi żółciowe, zapobiegając tworzeniu się kamieni.
  3. DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE I ŻÓŁCIOTWÓRCZE – flawonoidy zawarte w dziurawcu zwyczajny działają żółciopędnie i żółciotwórczo, ułatwiając trawienie i wchłanianie tłuszczu.
  4. DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – zawarte w dziurawcu zwyczajnym flawonoidy, głównie hiperozyd mają działanie moczopędne.
  5. DZIAŁANIE USPOKAJAJĄCE I PRZECIWDEPRESYJNE – zawarta w dziurawcu zwyczajnym hyperycyna ma działanie uspokajające i przeciwdepresyjne. Hyperycyna hamuje rozkład neuroprzekaźników (serotoniny), których niedostateczna ilość w organizmie daje objawy złego nastroju, lęku, przygnębienia.

Składniki bioaktywne:

flawonoidy (hypercyna, hyperozyd, hyperforyna, kwercetyna, rutyna), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, sole mineralne, cukry, pektyny, fitosterole, choliny oraz witaminy A i C.