MORINGA OLEJODAJNA (Moringa oleifera)-właściwości

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w morindze polifenole wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  2. DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – zawarte w morindze składniki aktywne wykazują działanie przeciwzapalne.
  3. ZWIĘKSZENIE PRZYSWAJALNOŚCI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH – zeatyna zawarta w morindze, odpowiada za to, aby wszystkie witaminy, minerały, mikroelementy i aminokwasy zostały przyswojone przez organizm.
  4. WSPOMAGANIE UKŁADU KOSTNEGO – zawarty w morindze mangan wspomaga układ kostny, wpływając na prawidłowy stan kości i stawów.
  5. UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU KOŚCI – bor zawarty w morindze odgrywa dominującą rolę w gospodarce wapnia, magnezu i fosforu, przyczyniając się do prawidłowego stanu kości.
  6. DZIAŁANIE OCZYSZCZAJĄCE – chlorofil zawarty w morindze wspomaga procesy oczyszczania organizmu – tworzy silne połączenia z częścią toksycznych związków, dzięki temu mniejsza ilość szkodliwych związków dociera do tkanek organizmu.
  7. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – chrom zawarty w morindze ułatwia trawienie pokarmów, przyspieszając przemianę materii.

Składniki bioaktywne:

białko, witaminy A, C i E, polifenole, mikro- i makroelementy (potas, żelazo, manganu, chromu, bor), kwasy tłuszczowe omega-3, -6- i -9, zeatyna, salwestrol, chlorofil.