MARCHEW ZWYCZAJNA (Daucus carota)

Właściwości:

  1. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w marchwi karotenoidy przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego.
  2. OCHRONA UKŁADU KRĄŻENIA – beta-karoten i witamina C zawarte w marchwi przyczyniają się do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi. Błonnik, potas czy azotany zawarte w marchwi powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawiają ukrwienie mięśni i narządów wewnętrznych.
  3. DZIAŁANIE ANTYMUTAGENNE I PRZECIWNOWOTWOROWE – obecne w marchwi karoteny wykazują działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe. Beta-karoten jest skuteczny w walce z uszkodzeniami DNA, prowadzącymi do mutacji i powstawania komórek nowotworowych.
  4. OCHRONA WZROKU – zawarta w marchwi witamina A pozwala utrzymać odpowiedni poziom witaminy A w organizmie, której niedobór przyczynia się do rozwoju problemów ze wzrokiem.

Składniki bioaktywne:

beta-karoten,terpeny, flawonoidy (kemferol, kwercetna i luteolina), związki fenolowe (kwas chlorogenowy hydroksycynamonowy, ferulowy, p-kumarynowy, p-hydroksybenzoesowy, kawowy), błonnik, azotany, składniki mineralne (wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk i molibden), witamina B1, B2, B5, B6, niacyny, foliany, witaminy A, C, E, K.