BRAHMI (Bacopa monnieri)

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE PRZECIWSTRESOWE I POLEPSZAJĄCE PAMIĘĆ – składniki aktywne zawarte w brahmi wykazują właściwości polepszające pamięć poprzez oddziaływanie na układ limbiczny oraz pobudzają przewodzenie w tkance nerwowej.
  2. DZIAŁANIE PRZECIWDEPRESYJNE – zawarte w B. monnieri związki należące do grupy saponin steroidowych wykazują działanie przeciwdepresyjne.
  3. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość flawonoidów zawartych w brahmi wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  4. DZIAŁANIE NEUROOCHRONE – neuroochronny mechanizm działania B. monnieri wynika z jego właściwości przeciwutleniających – zdolności do z chelatacji jonów metali, wymiatania wolnych rodników oraz wzmagania działania enzymów antyoksydacyjnych.
  5. DZIAŁANIE PRZECIWGRZYBICZE I PRZECIWBAKTERYJNE – kwas betulinowy zawarty w brahmi wykazuje działanie przeciwgrzybicze wobec Alternaria alternata i Fusarium fusiformi. Ekstrakt z B. monnieri działała bakteriobójczo na Escherichia coli i ogranicza w znacznym stopniu rozwój Salmonella enteritidis oraz Pseudomonas aeruginosa.
  6. DZIAŁANIE HIPOLIPEMICZNE I PRZECIWZAPLNE – dzięki wysokiej zawartości fitosteroli (stigmasterol, β-sitosterol, stigmastanol) przyczynia się do regulacji gospodarki lipidowej organizmu (zmniejszenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL we krwi) oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

Składniki bioaktywne:

saponiny steroidowe (bakozydy, triterpenoidy), alkaloidy (herpestyna i bramina), węglowodany i alkoholocukry (D-mannitol), białka i aminokwasy, związki fenolowe, flawonoidy (luteolina i apigenina), kwas betulinowy, karboksylowa pochodna betuliny (triterpen), fitosterole (stigmasterol, β-sitosterol, stigmastanol).