CZARNA PORZECZKA (Ribes nigrum) – właściwości

Właściwości:

  1. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w czarnej porzeczce duże ilości witaminy C, antocyjanów oraz flawonoidów wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość witaminy C, polifenoli oraz flawonoidów zawartych w czarnej porzeczce wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w czarnej porzeczce błonnik przyśpiesza i reguluje trawienie, a także wpływa pozytywnie na stan mikrobioty jelitowej.
  4. OCHRONNE DZIAŁANIE NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY – zawarte w czarnej porzeczce antocyjany mają zdolność hamowania peroksydacji lipidów, dzięki czemu może przyczyniać się do ochronnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto rutyna zawarta w czarnej porzeczce ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych.
  5. OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – polifenole zawarte w czarnej porzeczce wykazują działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
  6. DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – kwercytyna zawarta w czarnej porzeczce wykazują działanie moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  7. REGENERACJA BARWNIKA SIATKÓWKI OKA (RODOPSYNY) – antocyjany zawarte w czarnej porzeczce mogą regenerować barwnik siatkówki oka – rodopsynę, która jest niezbędna do absorpcji fotonów światła. Antocyjany nasilając regenerację rodopsyny, polepszają adaptację oka do widzenia  w ciemności oraz poprawiają ostrość widzenia. Ponadto antocyjany wpływają korzystnie na procesy widzenia chroniąc oko przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie.

Składniki bioaktywne:

flawonoidy (rutyna, izokwercetyna, astrogalin, mircetyna, kwercetyna, kemferol), garbniki, olejki eterycznye (α-pinen, geraniom, limonen), witamina C i sole mineralne (bor, magnez, potas, wapń, magnez), kwasy organiczne, błonnik, polifenole (antocyjany, proantocyjanidyny, flawonole, kwasy fenolowe).