MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)-właściwości

Właściwości:

  1. UŁATWIA TRAWIENIE – zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz związki obecne w olejku miętowym zwiększają ilość soku żołądkowego, co ułatwia trawienie.
  2. UŁATWIANIE ODDYCHANIA – olejek z mięty pieprzowej dzięki właściwościom chłodzącym ułatwia oddychanie i poprawia drożność nosa i zatok.
  3. OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w mięcie pieprzowej wpływają relaksacyjnie i uspokajająco na organizm, zmniejszają napięcie i nadmierne pobudzenie układu nerwowego.
  4. WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWSKURCZOWE – zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz związki obecne w olejku miętowym działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu przynoszą ulgę przy bólach brzucha, zaparciach, kolkach i wzdęciach.
  5. DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE I ANTYBAKTERYJNE – garbniki oraz składniki zawarte w olejku eterycznym (mentol i menton) wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Składniki bioaktywne:

olejek eteryczny (mentol), garbniki, flawonoidy (luteolina, rutyna, hesperydyna), sole mineralne (żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i molibden), fenolokwasy, witaminy A i C.