PIEPRZ CZARNY (Piper nigrum)

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w pieprzy czarnym antyoksydanty (piperyna) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  2. STYMULACJA PRZEMIANY MATERII – duża zawartość piperyny obecnej w pieprzu czarnym stymuluje przemianę materii (usuwanie zbędnych lub toksycznych produktów przemiany materii – nadmiaru jonów sodu i chloru oraz mocznika) wspomagając proces odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała.
  3. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – piperyna zawarta w pieprzu czarnym przyspiesza procesy trawienne powodując zmniejszenie możliwości występowania zaparć, kolek i biegunek.
  4. ZWIĘKSZANIE PRZYSWAJALNOŚCI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH – kurkumina (główny składnik aktywny kurkumy) po połączeniu z piperyną (głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%, wpływając na poprawę absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach. Piperyna zwiększa także wchłanianie beta-karotenu, selenu, witaminy z grupy B oraz koenzymu Q10.
  5. DZIAŁANIE WYKRZYTUŚNE – piperyna obecna w pieprzu czarnym wykazuje działanie wykrztuśne. Rozpuszcza ona zalegającą flegmę i pozwala na szybsze pozbycie się infekcji.
  6. POPRAWIA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU – piperyna zawarta w pieprzy czarnym poprawia wydolność organizmu poprzez zwiększenie wydatkowania energii podczas aktywności fizycznej.

Składniki bioaktywne:

piperyna, antyoksydanty, olejki eteryczne, składniki mineralne (sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i selen).