CHMIEL ZWYCZAJNY (Humulus lupulus)-właściwości

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE ANTYBAKTERYJNE, PRZECIWGRZYBICZE I PRZECIWWIRUSOWE- zawarty w chmielu zwyczajnym ksantohumol oraz olejki eteryczne wykazują działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawartośćkwasów goryczowych chmielu i ksantohumolu wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. DZIAŁANIE ANTYMUTAGENNE I PRZECIWNOWOTWOROWE – obecny w chmielu  ksantohumol wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz antyproliferacyjne. Ksantohumol jest skuteczny w walce z uszkodzeniami DNA, prowadzącymi do mutacji i powstawania komórek nowotworowych.
  4. OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – humulon i lupulon, które zawarte są w chmielu zwyczajnym łagodzą napięcia nerwowe, drażliwość oraz uczucie niepokoju, dzięki czemu działa uspokajająco, wyciszająco oraz nasennie.

Składniki bioaktywne:

kwasy goryczowe chmielowe, terpeny i chalkony, glikozydy flawonolowe (rutynę, kemferol, kwercetynę, ksantohumolu), polifenole, katechiny (galusan katechiny, galusan epikatechiny), olejki eteryczne (monoterpeny (myrcen) oraz seskwiterpeny (β-kariofilen, farnezen, humulon)), pektyny, garbniki, sole mineralne.