CZOSNEK POSPOLITY (Allium sativum)-właściwości

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE, PRZECIWWIRUSOWE, PRZECIWGRZYBICZE, PRZECIWPASOŻYTNICZE – składniki aktywne zawarte w czosnku (głównie allicyna) wykazują silne działanie bakteriobójcze na liczne drobnoustroje Gram-dodatnie i Gram-ujemne, łącznie ze szczepami antybiotykoopornymi, a także działają przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwpasożytniczo.
  2. STYMULACJA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – składniki aktywne zawarte w czosnku (głównie allicyna) zwiększają właściwości obronne organizmu wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.
  3. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w czosnku polifenole (flawonoidy, kwasy fenolowe) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  4. WZMOCNIENIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – allicyna zawarta w czosnkuwzmacnia układ sercowo-naczyniowy poprzez utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i lipidów we krwi, działanie fibrynolitycznie i zmniejszające agregację płytek krwi.
  5. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – składniki aktywne zawarte w czosnku ułatwiają trawienie pokarmów, przyspieszając przemianę materii.

Składniki bioaktywne:

organiczne związki siarki (allicyna, skordyniny A i B), flawonoidy i kwasy fenolowe, witamina C i witaminy z grupy B, mikro- i makroelementy (potas, fosfor, żelazo, selen, mangan).