MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis)

Właściwości:

  1. OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – zawarte w melisie lekarskiej olejki eteryczne łagodzą napięcia nerwowe, drażliwość oraz uczucie niepokoju. Kwas rozmarynowy, występujący w melisie, to enzym, który stymuluje aktywność GABA (kwas gamma-aminomasłowy) w mózgu. Aktywacja tego receptora wpływa hamująco na neurony, w związku z czym pojawia się działanie relaksujące, zmniejszające napięcie nerwowe, uspokajające i przeciwlękowe.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w melisie polifenole oraz olejki eteryczne wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE – olejki eteryczne w melisie lekarskiej działają przeciwbakteryjnie, natomiast kwas rozmarynowy wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe.
  4. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w melisie lekarskiej kwas rozmarynowy pobudza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienia. Oprócz kwasu rozmarynowego melisa zawiera cytral, citronellal, linalol, geraniol i beta-kariofilen, z których każdy ma właściwości spazmolityczne (przeciwskurczowe) i wiatropędne (przeciwgazowe). Olejki lotne w melisie zawierają terpeny, które rozluźniają mięśnie i łagodzą objawy, takie jak wzdęcia i nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym.

Składniki bioaktywne:

związki lotne (geranial, neral, citronellal i geraniol), triterpeny – kwas ursolowy i kwas oleanolowy, fenole – kwas rozmarynowy, kwas kawowy, luteolina, naringina i hesperydyna, garbniki oraz śluzy.