PIETRUSZKA ZWYCZAJNA (Petroselenium crispum)

Właściwości:

  1. WSPARCIE UKŁADU MOCZOWEGO – olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w pietruszce zwyczajnej wspomagają przesączanie w kłębuszkach nerkowych, hamują wtórną resorpcję w cewkach, powodując przez to zwiększenie ilości wydalanego moczu oraz powodują zmniejszenie napięcia mięśni gładkich dróg moczowych, dzięki czemu używane są w zapaleniu pęcherza, chorobach nerek, w obrzękach na tle nerkowym.
  2. DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w pietruszce zwyczajnej wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), poprzez wspomaganie procesu usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  3. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w pietruszce flawonoidy (apigenina, luteolina i kwercetyna) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  4. WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne (apiol, mirystycyna) zawarte w pietruszce zwyczajnej przyspieszają procesy trawienne poprzez łagodzenie napięcia mięśni w obrębie jelit powodując zmniejszenie możliwości występowania wzdęć i gazów.
  5. DZIAŁANIE OCHORNNE NA WĄTROBĘ – fitosterole, flawonoidy, witamina C zawarte w pietruszce zwyczajnej wykazują działanie wzmacniające błony komórek wątrobowych – hepatocytów, dzięki czemu działają ochronnie na wątrobę (działanie hepatoprotekcyjne).
  6. PRZYSWAJANIE ŻELAZA – zawarte w pietruszce żelazo oraz witaminy wspomagające jego przyswajanie przyczynia się do poprawy przyswajalności żelaza, co może być wykorzystane przez osoby z anemią.

Składniki bioaktywne:

glikozydy flawonowe (apiina, graweobiozyd A), furanokumaryny (bergapten), związki poliacetylenowe (falkarynolon), śluzy, węglowodany, olejki lotne (apiol, mirystycyna), witaminy A, C i E, sole mineralne (żelazo, jod, potas, magnez), olej tłusty (glicerydy kwasu petroselinowego), fitosterol, flawonoidy (apigenina, luteolina i kwercetyna).