CZARNY BEZ (Sambucus nigra)-właściwości

Właściwości:

  1. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w czarnym bzie flawonoidy, znaczne ilości antocyjanów oraz witamina C wspomagają pracę układu odpornościowego, podnoszą odporność organizmu oraz pomagają zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  2. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość polifenoli w bzie czarnym wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  3. DZIAŁANIE OCHRONNE NA UKŁAD KRĄŻENIA – flawonoidy, związki mineralne, kwasy fenolowe, garbniki, pektyny oraz choliny znajdujące się w czarnym bzie wpływają na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych, rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz poprawiają krążenie w obrębie serca.
  4. PROFILAKTYKA CUKRZYCY – kwercetyna, zawarta w czarnym bzie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu działa profilaktycznie przeciwko cukrzycy.
  5. DZIAŁANIE NAPOTNE – flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina, izokwercetyna), kwasy wielofenolowe (kw. kawowy, kw. chlorogenowy) oraz olejki eteryczne zawarte w czarnym bzie mają działanie napotne.
  6. DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – flawonoidy zawarte w czarnym bzie wykazują działanie moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.

Składniki bioaktywne:

flawonoidy (rutynę, kwercetynę, astragalinę, izokwercetynę), kwasy wielofenolowe (kw. kawowy, kw. chlorogenowy), kwasy organiczne (kw. walerianowy, kw. ferulowy), związki aminowe (cholinę, etyloaminę, izobutyloaminę), antocyjany, pektyny, witamina C, witaminy z grupy B, olejek eteryczny, garbniki, sole mineralne (żelazo, wapń, fosfor), sambunigryny.