TOPINAMBUR (Helianthus tuberosus)

Właściwości:

  1. PRZECIWDZIAŁANIE PRZEWLEKŁEMU ZMĘCZENIU – dzięki zawartości w bulwach topinamburu witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), soli mineralnych (potasu, krzemu, cynku, fosforu, żelaza) przeciwdziała stanom przewlekłego zmęczenia. Obecność w topinamburze soli mineralnych i witamin z grupy B wpływa korzystnie na układ nerwowy niwelując negatywne działanie stresu oraz poprawia koncentrację.
  2. METABOLIZM OGÓLNOUSTROJOWY – topinambur dzięki zawartości fruktanów wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. W wyniku fermentacji bakteryjnej fruktanów powstają kwasy: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy, które wykazują korzystny wpływ na metabolizm ogólnoustrojowy, odżywiają komórki jelit oraz obniżają pH treści jelitowej.
  3. WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – dzięki zawartości w bulwach topinamburu witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), soli mineralnych (potasu, krzemu, cynku, fosforu, żelaza) wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego.
  4. DZIAŁANIE PREBIOTYCZNE – inulina zawarta w topinamburze jest prebiotykiem, czyli substancją, która nie ulega trawieniu przez enzymy wydzielane do jelita cienkiego lecz w formie nienaruszonej dociera do jelita grubego, gdzie selektywnie stymuluje wzrost i aktywność symbiotycznej, naturalnej mikrobioty układu pokarmowego oraz ułatwia zasiedlanie przewodu pokarmowego przez pożyteczne mikroorganizmy.
  5. OBNIŻANIE STĘŻENIA CHOLESTEROLU WE KRWI – inulina wraz z innymi fruktanami ma zdolność wiązania w jelicie cienkim kwasów tłuszczowych, dzięki czemu przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Inulina odpowiada także za redukcję wchłaniania cholesterolu w jelicie cienkim.
  6. WALKA Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ – bulwy topinamburu charakteryzują się niską zawartością energetyczną, zawierają substancje pęczniejące, dlatego zalecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
  7. WŁAŚCIWOŚCI CYTOTOKSYCZNE – w skład topinamburu wchodzą także seskwiterpeny laktonowe posiadające właściwości cytotoksyczne na linie komórkowe raka sutka. Dzięki zawartości białek oraz seskwiterpen laktonowych w bulwach topinamburu może być on stosowany profilaktycznie w działaniach przeciwnowotworowych.
  8. REGENERACJA I WSPOMAGANIE WYTWARZANIA KOLAGENU – bulwy topinamburu są bogate w witaminę C, która wspomaga regenerację i wytwarzanie kolagenu. Witamina C przyspiesza także powstawanie kolagenu tkankowego i proteoglikanów, tj. białek, pełniących rolę rusztowania, które jest odpowiedzialne za elastyczność i sprężystość skóry.

Składniki bioaktywne:

błonnik pokarmowy, oligosacharydy (inulina, fruktany), poliole, aminokwasy, peptydy, białka, witaminy (witamina C, witamina A, witaminy z grupy B), β-karoten, cholina, lecytyna składniki mineralne (potas, krzem, cynk, fosfor, żelazo), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (skwalen) oraz substancje fitochemiczne.