SZCZEĆ POSPOLITA (Dipsacus fullonum)

Właściwości:

  1. DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – kwas kawowyzawarty w szczeci pospolitej wykazują działanie przeciwzapalne.
  2. DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE – kwas chlorogenowy oraz saponiny zawarte w szczeci pospolitej wykazują działanie bakteriobójcze.
  3. STYMULACJA UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – składniki aktywne zawarte w szczeci pospolitej zwiększają właściwości obronne organizmu wzmacniając i regulując reakcje komórkowe układu immunologicznego.
  4. DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w szczeci pospolitej kwas chinowy i kwas chlorogenowy wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.

Składniki bioaktywne:

saponiny, alkaloidy, kwas kawowy, kwas chinowy, kwas chlorogenowy.