CHARAKTERYSTYKA SZCZEPÓW BAKTERII PROBIOTYCZNYCH ZAWARTYCH W PROBIOTYKACH firmy LIVING FOOD OFEROWANYCH W FORMIE PŁYNNEJ OLD



O SZCZEPACH

Szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych, które znajdują się w naszych produktach należą do rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Bakterie te naturalnie występującą w mikrobiocie jelitowej człowieka. Wywołują one wielokierunkowe, korzystne efekty (zarówno miejscowe jak i ogólnoustrojowe), dla funkcjonowania jego organizmu, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.

Należy przy tym pamiętać, że każdy szczep probiotyczny powinien być oznaczony zarówno nazwą rodzajową, nazwą gatunkową jak i oznaczeniem literowo-cyfrowym. Właściwości probiotyczne drobnoustrojów są bowiem szczepozależne, tzn. właściwe dla jednego, określonego szczepu danego gatunku.

Funkcjonalność wskazanych szczepów bakterii probiotycznych została wykazana licznymi badaniami zarówno in vitro jak i in vivo. Przedstawiona w tabeli charakterystyka szczepów pochodzi z licznych raportów badań naukowych.

Poniżej przedstawiamy listę szczepów bakterii probiotycznych stosowanych w naszych produktach, w odpowiednio dobranych zestawach.

SZCZEP BAKTERII PROBIOTYCZNYCHDZIAŁANIE
Bakterie z rodzaju Lactobacillus
Lactobacillus acidophilus LA 1Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu przewodu pokarmowego u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego.
Lactobacillus acidophilus LA 02Łagodzi objawy IBS (zespół jelita drażliwego) i reguluje procesy wchłaniania ze światła jelit. Wykazuje antagonistyczne działanie w stosunku do patogennych bakterii z gatunków Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis oraz Escherichia coli.  Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje działanie związane z tworzeniem i utrzymaniem biofilmu pochwy, utrudniając utrzymywanie się infekcji wywołanej przez Candida. Redukuje stany zapalne dróg rodnych.
Lactobacillus casei 101/37Posiada właściwości immunomodulacyjne, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus casei LC 03Wykazuje zdolność do utrzymania długotrwałej homeostazy organizmu oraz posiada właściwości immunomodulacyjne.
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2Wykazuje zdolność utrzymania remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Lactobacillus fermentum LF2Posiada zdolność do wytwarzania wysokich stężeń egzopolisacharydu, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe oraz immunomodulacyjne.
Lactobacillus helveticus ATB-LHS906Posiada zdolność stymulacji odpowiedzi immunologicznej. Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom.
Lactobacillus jensenii KS121.1Zasila naturalny skład mikroflory pochwy zdrowych kobiet, przeciwdziała chorobą przenoszonym drogą płciową. Zmniejsza żywotność patogenów pochwy: Gardnerella vaginalis i Prevotella bivia poprzez produkcję nadtlenku wodoru i związku (związków) odpornego na enzym proteolityczny. Działa przeciwzapalnie, produkuje biosurfaktanty, które mają zdolność przeciwdziałania infekcjom związanym z układem moczowo-płciowym, przewodem pokarmowym oraz ze skórą. Hamuje wzrost, żywotność i właściwości adhezji komórkowej do uropatogennego szczepu Escherichia coli (Afa/Dr DAEC) zaangażowanego w nawracające zapalenie pęcherza moczowego.
Lactobacillus paracasei LPC 00Sprzyja przywróceniu równowagi mikrobiologicznej jelit (eliminacja stanu dysbiozy) oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny (witaminy B2).
Lactobacillus pentosus LPS 01Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko grzybom i szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Lactobacillus plantarum ATB-LPM907 (LMG 26655)Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom. Posiada właściwości immunomodulacyjne.
Lactobacillus plantarum LP 01Charakteryzuje się właściwościami związanymi z łagodzeniem objawów IBS*, pozwala na zwiększenie częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli.
Lactobacillus plantarum LP 02Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego.
Lactobacillus plantarum LP 09Wykazuje korzystne działanie w leczeniu hipercholesterolemii i działanie inhibujące wobec bakterii patogennych z gatunku Listeria monocytogenes.
Lactobacillus reuteri LRE 02Wykazuje aktywność antyoksydacyjną oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny.
Lactobacillus rhamnosus ATB-LRS905Produkuje β-galaktozydazy, enzymy wspierające trawienie laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru. Stymuluje prawidłową odpowiedź immunologiczną, a dzięki zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru wykazuje działanie bakteriobójcze.
Lactobacillus rhamnosus GGPozytywnie wpływa na układ immunologiczny (wspomaga odporność) i układ pokarmowy, posiada właściwości antyalergiczne, sprzyja skutecznemu leczeniu IBD**, zapobiega i łagodzi biegunki związane z antybiotykoterapią, skraca czas trwania biegunek o różnej etiologii, pozytywnie wpływa na efekty uboczne związane z terapią Helicobacter pylori, sprzyja prawidłowemu rozwojowi niemowląt, a także skraca czas regeneracji organizmu po treningu i redukuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i wiele innych właściwości funkcjonalnych opisanych w licznych publikacjach naukowych.
Lactobacillus rhamnosus LR 04Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania i nasilenia chorób układu oddechowego, wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu przewlekłych biegunek u osób starszych.
Lactobacillus rhamnosus LR 05Posiada właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne, stosowany w leczeniu alergii.
Lactobacillus rhamnosus LR 06Wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko bakteriom patogennym (w tym szczepom z gatunku Escherichia coli) i aktywność przeciwgrzybiczą. Wpływa na zmniejszenie liczby bakterii redukujących siarczany, korzystnie oddziałując na stan zdrowia osób z halitozą.
 
Bakterie z rodzaju Bifidobacterium
Bifidobacterium breve BL 10Pozytywnie wpływa na utrzymanie remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium breve Bbr 8Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium breve ATB-BBE804 (LMG 13208)Posiada zdolność biotransformacji kwasu linolowego w sprzężony kwas linolowy.
Bifidobacterium breve BR 03Sprzyja procesom regeneracji po treningach, łagodzi spadek wydajności i zmniejsza napięcie mięśni po ćwiczeniach siłowych. Łagodzi objawy astmy, celiakii i atopowego zapalenia skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zwiększenia liczby wypróżnień i przywrócenia równowagi mikrobiologicznej podczas leczenia IBS*.
Bifidobacterium bifidum BB 01Neutralizuje stan dysbiozy mikrobioty jelitowej. Posiada silne właściwości przeciwzapalne.
Bifidobacterium longum BL 03Posiada silne właściwości przeciwzapalne. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami.
Bifidobacterium longum W11Przyczynia się do zwiększenia częstotliwości wypróżnień u pacjentów z zaparciami, przyczynia się do zmniejszenia bólu brzucha, łagodzi wzdęcia i dolegliwości związane z antybiotykoterapią. Wspomaga leczenie encefalopatii wątrobowej.
Bifidobacterium longum ATB-BLM802Produkuje β-galaktozydazy, enzymy pomagające w trawieniu laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelit i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01Stymuluje odpowiedź immunologiczną organizmu. Zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego. Zapobiega rozwojowi bakterii potencjalnie chorobotwórczych oraz grzybów i pleśni, konkurując z patogenami o miejsce bytowania i substancje odżywcze, a także produkując korzystne metabolity. Przyczynia się do przywrócenia stanu równowagi mikrobiologicznej jelit, zmniejsza dolegliwość żołądkowo-jelitowe. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami oraz przywrócenia i utrzymania fizjologicznego transportu jelitowego (ruchliwości jelit) u osób z zaburzoną perystaltyką jelit.
Bakterie z rodzaju Streptococcus
Streptococcus thermophilus Z 57Przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*.
Streptococcus thermophilus 9 YWykazuje aktywność w modulacji odpowiedzi immunologicznej, przyczynia się do utrzymania remisji u pacjentów z zapaleniem jelita grubego i łagodzenia objawów IBS*.
Streptococcus thermophilus FP 4Łagodzi spadek wydajności i napięcie mięśni po ćwiczeniach uszkadzających mięśnie (ćwiczeniach siłowych). Wspomaga regenerację po aktywności fizycznej. Wykazuje wysoką aktywność przeciwzapalną. Posiada potencjał w leczeniu zakażeń spowodowanych przez drożdże Candida oraz niektóre szczepy bakterii, dzięki produkcji biosurfaktantów o właściwościach antyadhezyjnych oraz przeciwdrobnoustrojowych.  

*IBS – zespół jelita drażliwego; **IBD – nieswoiste zapalenie jelit

KATALOG SUROWCÓW ROŚLINNYCH I ZIÓŁ

ZAWARTYCH W PRODUKTACH PROBIOTYCZNYCH

firmy LIVING FOOD

Wszystkie surowce roślinne oraz zioła, które wykorzystywane są do produkcji naszych probiotyków w formie płynnej i produktów probiotycznych pochodzą w 100% z upraw ekologicznych i posiadają certyfikat EKO.

Zioła i naturalne surowce roślinne od zawsze zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Od najdawniejszych czasów wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej jako nieodłączny element profilaktyki zdrowotnej.

Dziś wiemy, że cenne właściwości ziół i surowców roślinnych zawdzięczamy obecności w nich licznych, naturalnych związków o działaniu bioaktywnym, m. in. niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, olejków eterycznych, fenoli, glikozydów, karotenoidów, fitoncydów, hormonów roślinnych i enzymów o licznych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, grzybo i pleśniobójczych.

Składniki bioaktywne zawarte w ziołach i surowcach roślinnych mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego podczas przyjmowania leków, stosowanie ziół i składników roślinnych należy skonsultować z lekarzem.

Smak, zapach i barwa produktów mogą się różnić w zależności od użytej odmiany rośliny i pory roku.

Poniżej przedstawiamy charakterystykę surowców roślinnych i ziół zawartych w produktach probiotycznych w formie płynnej firmy Living Food sporządzoną na podstawie analizy licznych publikacji i badań naukowych:

  1. CZARNA PORZECZKA (Ribes nigrum)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w czarnej porzeczce duże ilości witaminy C, antocyjanów oraz flawonoidów wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość witaminy C, polifenoli oraz flawonoidów zawartych w czarnej porzeczce wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w czarnej porzeczce błonnik przyśpiesza i reguluje trawienie, a także wpływa pozytywnie na stan mikrobioty jelitowej.
  • OCHRONNE DZIAŁANIE NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY – zawarte w czarnej porzeczce antocyjany mają zdolność hamowania peroksydacji lipidów, dzięki czemu może przyczyniać się do ochronnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto rutyna zawarta w czarnej porzeczce ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych.
  • OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – polifenole zawarte w czarnej porzeczce wykazują działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
  • DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – kwercytyna zawarta w czarnej porzeczce wykazują działanie moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  • REGENERACJA BARWNIKA SIATKÓWKI OKA (RODOPSYNY) – antocyjany zawarte w czarnej porzeczce mogą regenerować barwnik siatkówki oka – rodopsynę, która jest niezbędna do absorpcji fotonów światła. Antocyjany nasilając regenerację rodopsyny, polepszają adaptację oka do widzenia  w ciemności oraz poprawiają ostrość widzenia. Ponadto antocyjany wpływają korzystnie na procesy widzenia chroniąc oko przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie.

Składniki bioaktywne: flawonoidy (rutyna, izokwercetyna, astrogalin, mircetyna, kwercetyna, kemferol), garbniki, olejki eterycznye (α-pinen, geraniom, limonen), witamina C i sole mineralne (bor, magnez, potas, wapń, magnez), kwasy organiczne, błonnik, polifenole (antocyjany, proantocyjanidyny, flawonole, kwasy fenolowe).

  1. CHMIEL ZWYCZAJNY (Humulus lupulus)

Właściwości:

  • DZIAŁANIE ANTYBAKTERYJNE, PRZECIWGRZYBICZE I PRZECIWWIRUSOWE- zawarty w chmielu zwyczajnym ksantohumol oraz olejki eteryczne wykazują działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawartośćkwasów goryczowych chmielu i ksantohumolu wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • DZIAŁANIE ANTYMUTAGENNE I PRZECIWNOWOTWOROWE – obecny w chmielu  ksantohumol wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz antyproliferacyjne. Ksantohumol jest skuteczny w walce z uszkodzeniami DNA, prowadzącymi do mutacji i powstawania komórek nowotworowych.
  • OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – humulon i lupulon, które zawarte są w chmielu zwyczajnym łagodzą napięcia nerwowe, drażliwość oraz uczucie niepokoju, dzięki czemu działa uspokajająco, wyciszająco oraz nasennie.

Składniki bioaktywne: kwasy goryczowe chmielowe, terpeny i chalkony, glikozydy flawonolowe (rutynę, kemferol, kwercetynę, ksantohumolu), polifenole, katechiny (galusan katechiny, galusan epikatechiny), olejki eteryczne (monoterpeny (myrcen) oraz seskwiterpeny (β-kariofilen, farnezen, humulon)), pektyny, garbniki, sole mineralne.

  1. CZARNY BEZ (Sambucus nigra)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w czarnym bzie flawonoidy, znaczne ilości antocyjanów oraz witamina C wspomagają pracę układu odpornościowego, podnoszą odporność organizmu oraz pomagają zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość polifenoli w bzie czarnym wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • DZIAŁANIE OCHRONNE NA UKŁAD KRĄŻENIA – flawonoidy, związki mineralne, kwasy fenolowe, garbniki, pektyny oraz choliny znajdujące się w czarnym bzie wpływają na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych, rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz poprawiają krążenie w obrębie serca.
  • PROFILAKTYKA CUKRZYCY – kwercetyna, zawarta w czarnym bzie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu działa profilaktycznie przeciwko cukrzycy.
  • DZIAŁANIE NAPOTNE – flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina, izokwercetyna), kwasy wielofenolowe (kw. kawowy, kw. chlorogenowy) oraz olejki eteryczne zawarte w czarnym bzie mają działanie napotne.
  • DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – flawonoidy zawarte w czarnym bzie wykazują działanie moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.

Składniki bioaktywne: flawonoidy (rutynę, kwercetynę, astragalinę, izokwercetynę), kwasy wielofenolowe (kw. kawowy, kw. chlorogenowy), kwasy organiczne (kw. walerianowy, kw. ferulowy), związki aminowe (cholinę, etyloaminę, izobutyloaminę), antocyjany, pektyny, witamina C, witaminy z grupy B, olejek eteryczny, garbniki, sole mineralne (żelazo, wapń, fosfor), sambunigryny.

  1. CZYSTEK (Cistus incanus)

Właściwości:

  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – kwasy fenolowe (galusowy, elagowy, katechowy) oraz proantocyjanidy zawarte w czystku wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – garbniki zawarte w czystku mają działanie ściągające i przyczyniają się do powstawania warstwy ochronnej zabezpieczającej tkanki, dzięki czemu działają przeciwzapalnie.
  • DZIAŁANIE PRZECIWGRZYBICZE, ANTYBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE – zawarte w czystku olejki eteryczne wykazują działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
  • WZMOCNIENIE ORGANIZMU – dzięki wysokiej zawartości polifenoli obecnych w czystku dodaje energii, poprawia samopoczucie i wzmacnia organizm.
  • OCZYSZCZANIE ORGANIZMU Z METALI CIĘŻKICH – zawarte w czystku polifenole mają zdolność wiązania i usuwania metali ciężkich, w tym niebezpiecznego dla organizmu kadmu.

Składniki bioaktywne: kwasy fenolowe (galusowy, elagowy, katechowy), proantocyjanidy, garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne.

  1. DZIKA RÓŻA (Rosa canina)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość witaminy C zawarta w dzikiej róży wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w dzikiej róży występuje wysoki poziom witaminy C, związków fenolowych i karotenoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • UZUPEŁNIANIE DIETY W WITAMINĘ C – dzięki wysokiej zawartości witaminy C przyczynia się do uzupełniania diety w witaminę C u osób zdrowych, osób z niedoborami tej witaminy oraz osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C.
  • OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – polifenole zawarte w dzikiej róży wykazują działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.

Składniki bioaktywne: witamina C, A, B1, B2, E i K, związki fenolowe, karotenoidy, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, makro i mikroelementy (fosfor, potas, wapń i magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan).

  1. DZIURAWIEC ZWYCZAJNY (Hypericum perforatum)

Właściwości:

  • WSPOMAGANIE PRACY UKŁADU POKARMOWEGO – glikozydy flawonoidowe, garbniki i fenolokwasy zawarte w dziurawcu zwyczajnym działają ściągająco oraz rozkurczająco dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego. Ponadto garbniki wykazują działanie przeciwbiegunkowe.
  • DZIAŁANIE PRZECIWSKURCZOWE MIĘSNI GŁADKICH DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH – składniki bioaktywne zawarte w dziurawcu zwyczajnym wykazują działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie dróg żółciowych i naczyń krwionośnych. Flawonoidy, które zawarte są w dziurawcu zwyczajnym, działają rozkurczowo na drogi żółciowe, zapobiegając tworzeniu się kamieni.
  • DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE I ŻÓŁCIOTWÓRCZE – flawonoidy zawarte w dziurawcu zwyczajny działają żółciopędnie i żółciotwórczo, ułatwiając trawienie i wchłanianie tłuszczu.
  • DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – zawarte w dziurawcu zwyczajnym flawonoidy, głównie hiperozyd mają działanie moczopędne.
  • DZIAŁANIE USPOKAJAJĄCE I PRZECIWDEPRESYJNE – zawarta w dziurawcu zwyczajnym hyperycyna ma działanie uspokajające i przeciwdepresyjne. Hyperycyna hamuje rozkład neuroprzekaźników (serotoniny), których niedostateczna ilość w organizmie daje objawy złego nastroju, lęku, przygnębienia.

Składniki bioaktywne: flawonoidy (hypercyna, hyperozyd, hyperforyna, kwercetyna, rutyna), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, sole mineralne, cukry, pektyny, fitosterole, choliny oraz witaminy A i C.

  1. GŁÓG JEDNOSZYJOWY (Crataegus monoggyna)

Właściwości:

  • OCHRONA UKŁADU KRĄŻENIA – flawonoidy i procyjanidy zawarte w głogu jednoszyjkowym działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Rozkurczowe działanie na naczynia wieńcowe zwiększa dopływ utlenionej krwi do mięśnia sercowego.
  • OBNIŻANIE CIŚNIENIA – procyjanidy zawarte w głogu jednoszyjkowym normalizują ciśnie krwi.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w głogu jednoszyjkowym występują fenolokwasy, flawonoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – witamina C zawarta w głogu jednoszyjkowym wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w głogu jednoszyjkowym błonnik usprawnia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się nawracających, uporczywych zaparć.
  • OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w głogu jednoszyjkowym łagodzą napięcie nerwowe i pomagają osiągnąć wewnętrzny spokój, wpływają także na koncentrację.

Składniki bioaktywne: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, błonnik, witamina C i witaminy z grupy B, pektyny, flawonoidy, procyjanidy, składniki mineralne (potas, magnez, sód, fosfor i wapń).

  1. IMBIR LEKARSKI (Zingiber officinale)

Właściwości:

  • DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE– olejki eteryczne oraz żywice zawarte w imbirze wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
  • DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – zawarte w imbirze olejki eteryczne oraz żywice wykazują działanie przeciwzapalne.
  • DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – składniki aktywne olejków eterycznych zawarte w imbirze pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne), dzięki czemu pobudzają motorykę przewodu pokarmowego.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne i żywice zawarta w imbirze stymuluje produkcję oraz wydzielanie śliny przez ślinianki, co pomaga lepiej nawilżyć pokarm w jamie ustnej i ułatwia trawienie.
  • DZIAŁANIE PRZECIWYMIOTNE – olejki eteryczne i żywice zawarta w imbirze zmniejszają nudności i wykazują działanie przeciwwymiotne.
  • DZIAŁANIE NAPOTNE – zawarte w imbirze olejki eteryczne i żywice pobudzają nasze gruczoły potowe (działają napotnie), co pomaga w walce z gorączką.

Składniki bioaktywne: węglowodany, witaminy C, B1 i B2, E, A i K, kwas foliowy, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo i potas), olejki eteryczne (gingerol i zinferon), żywice.

  1. JEŻYNA KRZEWIASTA  (Rubus fructicosus)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – wysoka zawartość witaminy C zawarta w jeżynie krzewiastej wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Ponadto witamina C wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w jeżynie krzewiastej występuje wysoki poziom antocyjanów (cyanidin-3-glukozyd), kwasu elagowego, kwasów fenolowych, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – obecność drobnych pestek w jeżynie krzewiastej, wiąże się z wysoką zawartością substancji balastowych, które pobudzając trawienie, zapobiega uciążliwym zaparciom.
  • UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU KOŚCI – witamina K zawarta w jeżynie krzewiastej pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej). Niedobór witaminy K może prowadzić do nieprawidłowej produkcji osteokalcyny, co z kolei może się przyczynić do obniżenia gęstości kości oraz zwiększyć ryzyko złamań. Ponadto jeżyna zawiera składniki mineralne (wapń i magnez), które biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości.
  • WSPOMGAJĄ PRACĘ UKŁADU KRĄŻENIA – zawarte w jeżynie krzewiastej antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych przez co wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.

Składniki bioaktywne: antocyjany (cyanidin-3-glukozyd), kwas elagowy, kwasy fenolowe, błonnik, witamina C, E, A, K, witaminy z grupy B (B6, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy), składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo), kwasy organiczne, garbniki, pektyny.

  1. KURKUMA (Curcuma longa)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość kurkuminy zawartej w kurkumie wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE, PRZECIWWIRUSOWE I PRZECIWGRZYBICZE – kurkumina obecna w kurkumie wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
  • DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – olejki eteryczne (tumeron) zawarte w kurkumie pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne) ułatwiając trawienie tłuszczów.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne (tumeron) zawarte w kurkumie zapobiegają wzdęciom i odbijaniu.
  • OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – kurkumina zawarte w kurkumie wykazuje działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca jak również cukrzycy.
  • POPRAWA ZDOLNOŚCI UMYSŁOWYCH – tumeron obecny w kurkumie przyspiesza procesy naprawcze w mózgu oraz stymuluje komórki macierzyste do namnażania się i dyferencjacji. Ponadto kurkumina zawarta w kurkumie poprawia zdolności umysłowe i pobudza organizm do niszczenia białek odpowiedzialnych za rozwój choroby Alzheimera (niszczenie złogów białkowych).
  • WYSOKA KONCENTRACJA KURKUMINY W TKANKACH – kurkumina po połączeniu z piperyną (głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%, wpływając na poprawę absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach.

Składniki bioaktywne: kurkumina, olejki eteryczne (tumeron), witamina C, sole mineralne.

  1. LIPA DROBNOLISTNA (Tilia cordata)

Właściwości:

  • DZIAŁANIE OCHRONNE DRÓG ODDECHOWYCH – związki śluzowe zawarte w lipie drobnolistnej działają powlekająco na błony śluzowe dróg oddechowych, dzięki czemu pomagają uporać się z kaszlem i chrypą.
  • DZIAŁANIE NAPOTNE – flawonoidy zawarte w lipie drobnolistnej pobudzają nasze gruczoły potowe (działają napotnie), co pomaga w walce z gorączką.
  • DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – flawonoidy zawarte w lipie drobnolistnej pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne) ułatwiając trawienie.
  • OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w lipie drobnolistnej wpływają relaksacyjnie i uspokajająco na organizm, zmniejszają napięcie i nadmierne pobudzenie układu nerwowego.

Składniki bioaktywne: związki flawonowe (pochodne kwercetyny, tylirozyd), garbniki, węglowodany, aminokwasy, kwasy organiczne, śluz, olejek lotny, witaminy grupy PP.

  1. MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis)

Właściwości:

  • OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – zawarte w melisie lekarskiej olejki eteryczne łagodzą napięcia nerwowe, drażliwość oraz uczucie niepokoju. Kwas rozmarynowy, występujący w melisie, to enzym, który stymuluje aktywność GABA (kwas gamma-aminomasłowy) w mózgu. Aktywacja tego receptora wpływa hamująco na neurony, w związku z czym pojawia się działanie relaksujące, zmniejszające napięcie nerwowe, uspokajające i przeciwlękowe.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w melisie polifenole oraz olejki eteryczne wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE – olejki eteryczne w melisie lekarskiej działają przeciwbakteryjnie, natomiast kwas rozmarynowy wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w melisie lekarskiej kwas rozmarynowy pobudza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienia. Oprócz kwasu rozmarynowego melisa zawiera cytral, citronellal, linalol, geraniol i beta-kariofilen, z których każdy ma właściwości spazmolityczne (przeciwskurczowe) i wiatropędne (przeciwgazowe). Olejki lotne w melisie zawierają terpeny, które rozluźniają mięśnie i łagodzą objawy, takie jak wzdęcia i nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym.

Składniki bioaktywne: związki lotne (geranial, neral, citronellal i geraniol), triterpeny – kwas ursolowy i kwas oleanolowy, fenole – kwas rozmarynowy, kwas kawowy, luteolina, naringina i hesperydyna, garbniki oraz śluzy.

  1. MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)

Właściwości:

  • UŁATWIA TRAWIENIE – zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz związki obecne w olejku miętowym zwiększają ilość soku żołądkowego, co ułatwia trawienie.
  • UŁATWIANIE ODDYCHANIA – olejek z mięty pieprzowej dzięki właściwościom chłodzącym ułatwia oddychanie i poprawia drożność nosa i zatok.
  • OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w mięcie pieprzowej wpływają relaksacyjnie i uspokajająco na organizm, zmniejszają napięcie i nadmierne pobudzenie układu nerwowego.
  • WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWSKURCZOWE – zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz związki obecne w olejku miętowym działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu przynoszą ulgę przy bólach brzucha, zaparciach, kolkach i wzdęciach.
  • DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE I ANTYBAKTERYJNE – garbniki oraz składniki zawarte w olejku eterycznym (mentol i menton) wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

Składniki bioaktywne: olejek eteryczny (mentol), garbniki, flawonoidy (luteolina, rutyna, hesperydyna), sole mineralne (żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i molibden), fenolokwasy, witaminy A i C.

  1. MARCHEW ZWYCZAJNA (Daucus carota)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w marchwi karotenoidy przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego.
  • OCHRONA UKŁADU KRĄŻENIA – beta-karoten i witamina C zawarte w marchwi przyczyniają się do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi. Błonnik, potas czy azotany zawarte w marchwi powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawiają ukrwienie mięśni i narządów wewnętrznych.
  • DZIAŁANIE ANTYMUTAGENNE I PRZECIWNOWOTWOROWE – obecne w marchwi karoteny wykazują działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe. Beta-karoten jest skuteczny w walce z uszkodzeniami DNA, prowadzącymi do mutacji i powstawania komórek nowotworowych.
  • OCHRONA WZROKU – zawarta w marchwi witamina A pozwala utrzymać odpowiedni poziom witaminy A w organizmie, której niedobór przyczynia się do rozwoju problemów ze wzrokiem.

Składniki bioaktywne: beta-karoten,terpeny, flawonoidy (kemferol, kwercetna i luteolina), związki fenolowe (kwas chlorogenowy hydroksycynamonowy, ferulowy, p-kumarynowy, p-hydroksybenzoesowy, kawowy), błonnik, azotany, składniki mineralne (wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk i molibden), witamina B1, B2, B5, B6, niacyny, foliany, witaminy A, C, E, K.

  1. PASTERNAK ZWYCZAJNY (Pastinaca sativa)

Właściwości:

  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarta w pasternaku pochodna kumaryny, głównie furanokumaryna pobudza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienia. Korzeń pasternaka zawiera błonnik, który przyśpiesza i reguluje trawienie, a ponadto przez dłuższy czas po zjedzeniu zapewnia uczucie sytości.
  • DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – zawarte w pasternaku flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), poprzez wspomaganie procesu usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  • OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – zawartość magnezu i witaminy B1 w pasternaku wspomaga osiągnięcie uczucie relaksu, obniży ogólne napięcie nerwowe, a także ułatwi zasypianie.
  • WSPOMAGANIE KRĄŻENIA – wysoki poziom potasu, który obecny jest w pasternaku, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Z kolei kwas foliowy zawarty w tej roślinie obniża poziom homocysteiny we krwi, zapobiegając tym samym wystąpieniu wielu chorób serca.

Składniki bioaktywne: olejki eteryczne, glikozydy flawonoidowe, tłuszcze roślinne, białka, węglowodany, błonnik, cukry roślinne, kumaryna i jej pochodne, kwas foliowy, witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.

  1. PIETRUSZKA ZWYCZAJNA (Petroselenium crispum )

Właściwości:

  • WSPARCIE UKŁADU MOCZOWEGO – olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w pietruszce zwyczajnej wspomagają przesączanie w kłębuszkach nerkowych, hamują wtórną resorpcję w cewkach, powodując przez to zwiększenie ilości wydalanego moczu oraz powodują zmniejszenie napięcia mięśni gładkich dróg moczowych, dzięki czemu używane są w zapaleniu pęcherza, chorobach nerek, w obrzękach na tle nerkowym.
  • DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w pietruszce zwyczajnej wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), poprzez wspomaganie procesu usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w pietruszce flawonoidy (apigenina, luteolina i kwercetyna) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne (apiol, mirystycyna) zawarte w pietruszce zwyczajnej przyspieszają procesy trawienne poprzez łagodzenie napięcia mięśni w obrębie jelit powodując zmniejszenie możliwości występowania wzdęć i gazów.
  • DZIAŁANIE OCHORNNE NA WĄTROBĘ – fitosterole, flawonoidy, witamina C zawarte w pietruszce zwyczajnej wykazują działanie wzmacniające błony komórek wątrobowych – hepatocytów, dzięki czemu działają ochronnie na wątrobę (działanie hepatoprotekcyjne).
  • PRZYSWAJANIE ŻELAZA – zawarte w pietruszce żelazo oraz witaminy wspomagające jego przyswajanie przyczynia się do poprawy przyswajalności żelaza, co może być wykorzystane przez osoby z anemią.

Składniki bioaktywne: glikozydy flawonowe (apiina, graweobiozyd A), furanokumaryny (bergapten), związki poliacetylenowe (falkarynolon), śluzy, węglowodany, olejki lotne (apiol, mirystycyna), witaminy A, C i E, sole mineralne (żelazo, jod, potas, magnez), olej tłusty (glicerydy kwasu petroselinowego), fitosterol, flawonoidy (apigenina, luteolina i kwercetyna).

  1. PIEPRZ CZARNY (Piper nigrum)

Właściwości:

  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w pieprzy czarnym antyoksydanty (piperyna) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • STYMULACJA PRZEMIANY MATERII – duża zawartość piperyny obecnej w pieprzu czarnym stymuluje przemianę materii (usuwanie zbędnych lub toksycznych produktów przemiany materii – nadmiaru jonów sodu i chloru oraz mocznika) wspomagając proces odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała.
  • WSPOMAGANIE TRAWIENIA – piperyna zawarta w pieprzu czarnym przyspiesza procesy trawienne powodując zmniejszenie możliwości występowania zaparć, kolek i biegunek.
  • ZWIĘKSZANIE PRZYSWAJALNOŚCI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH – kurkumina (główny składnik aktywny kurkumy) po połączeniu z piperyną (głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%, wpływając na poprawę absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach. Piperyna zwiększa także wchłanianie beta-karotenu, selenu, witaminy z grupy B oraz koenzymu Q10.
  • DZIAŁANIE WYKRZYTUŚNE – piperyna obecna w pieprzu czarnym wykazuje działanie wykrztuśne. Rozpuszcza ona zalegającą flegmę i pozwala na szybsze pozbycie się infekcji.
  • POPRAWIA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU – piperyna zawarta w pieprzy czarnym poprawia wydolność organizmu poprzez zwiększenie wydatkowania energii podczas aktywności fizycznej.

Składniki bioaktywne: piperyna, antyoksydanty, olejki eteryczne, składniki mineralne (sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i selen).

  1. POZIOMKA POSPOLITA (Fragaria vesca)

Właściwości:

  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość witaminy C zawarta w poziomkach wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
  • DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE I ANTYBAKTERYJNE – dzięki zawartości w poziomce oligomerów wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.
  • DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w poziomkach karotenoidy i oligomery wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
  • DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – poziomka dzięki zawartości flawonoidów wykazuje właściwości moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
  • DZIAŁANIE PRZECIWBIEGUNKOWE – poziomka zawiera w swoim składzie garbniki (katechiny, ellagotaniny), które mają działanie przeciwbiegunkowe.
  • OCHRONA DZIĄSEŁ I PRZYZĘBIA – poziomka zawiera kwas salicylowy, który powoduje rozpuszczanie kamienia nazębnego, a także przeciwdziała chorobom dziąseł i przyzębia.
  • USPRAWNIANIE PRACY UKŁADU KRWIONOŚNEGO – w poziomce zawarta jest bardzo duża ilość potasu, który usprawnia pracę układu krwionośnego.

Składniki bioaktywne: witamina C, sole mineralne (potas), karotenoidy, garbniki (katechiny, ellagotaniny), kwas salicylowy, oligomery, flawonoidy (kwercetyna, rutyna), glikozydy.

  1. RDEST PTASI (Polygonum aviculare)

Właściwości:

  • Na: STARZENIE SIĘ SKÓRY / SŁABE I CIENKIE WŁOSY / SŁABE I ŁAMLIWE PAZNOKCIE – dzięki dużej zawartości krzemionki i soli mineralnych obecnych w rdeście ptasim przyczynia się do wzmacniania włosów i paznokci oraz poprawia wygląd skóry.
  • KOMPLEKSOWE WSPARCI ORGANIZMU – krzemionka zawarta w rdeście ptasim wspomaga budowanie ścian narządów wewnętrznych, np. żołądka, jelit, płuc i nerek, co pozytywnie wpływa na ich funkcjonowanie, a także przekłada się na pracę całego organizmu.
  • OCHRONA DRÓG MOCZOWYCH – zawarte w rdeście ptasim flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), zwiększając ilość wydalanego moczu i przyspieszając wypłukiwanie się złogów z dróg moczowych.  Krzemionka obecna w rdeście ptasim przechodząc do moczu, staje się koloidem ochronnym, przeciwdziałającym gromadzeniu się i krystalizacji składników mineralnych (złogów) w drogach moczowych.
  • WZMOCNIENIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – rozpuszczalna krzemionka obecna w zielu rdestu ptasiego łatwo się wchłania i wnika w strukturę ścian naczyń krwionośnych, wzmacniając ich strukturę i zmniejszając ich przepuszczalność.
  • DZIAŁANIE WYKRZTUŚNE – dzięki zawartości śluzów obecnych w rdeście ptasim wykazuje działanie powlekające i wykrztuśne, co ma szczególne znaczenie podczas kaszlu.
  • DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, PRZECIWUTLENIAJĄCE – zawarte w rdeście ptasim flawonoidy, kwasy polifenolowe i witamina C wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Składniki bioaktywne: flawonoidy (kwercetyna, hyperozyd, awikularyna), kumaryny, krzemionka, garbniki, śluzy, taniny, kwasy polifenolowe, cukry (sacharoza, fruktoza), sole mineralne, witaminy C i K.

  1. SKRZYP POLNY (Equisetum arvense)

Właściwości:

  • Na: STARZENIE SIĘ SKÓRY / SŁABE I CIENKIE WŁOSY / SŁABE I ŁAMLIWE PAZNOKCIE – dzięki dużej zawartości krzemionki i potasu obecnych w skrzypie polnym przyczynia się do wzmacniania włosów i paznokci oraz poprawia wygląd skóry.
  • UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU KOŚCI – przyswajalne formy krzemu obecne w skrzypie polnym biorą udział w metabolizmie kolagenu wspierając mineralizację kości.
  • WZMOCNIENIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – krzemionka zawarta w skrzypie polnym korzystnie oddziałuje na ściany naczyń krwionośnych, wzmacniając je i uszczelniając oraz hamuje odkładanie się w nich tłuszczów.
  • STYMULACJA PRZEMIANY MATERII – duża zawartość w skrzypie polnym rozpuszczalnej w wodzie krzemionki stymuluje przemianę materii (usuwanie zbędnych lub toksycznych produktów przemiany materii – nadmiaru jonów sodu i chloru oraz mocznika) wspomagając proces odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała.
  • OCHRONA DRÓG MOCZOWYCH – zawarte w skrzypie polnym flawonoidy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), zwiększając ilość wydalanego moczu i przyspieszając wypłukiwanie się złogów z dróg moczowych.  Krzemionka obecna w skrzypie polnym przechodząc do moczu, staje się koloidem ochronnym, przeciwdziałającym gromadzeniu się i krystalizacji składników mineralnych (złogów) w drogach moczowych.
  • DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, PRZECIWUTLENIAJĄCE – zawarte w skrzypie polnym flawonoidy i kwasy polifenolowe wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.

Składniki bioaktywne: kwas krzemowy, flawonoidy (ekwizetryna, izokwercytryna, galuteolina, apigenina), saponiny, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne (akonitowy), kwasy fenolowe, krzemionka, sole mineralne (magnez, potas i glin), witamina C.

  1. TOPINAMBUR (Helianthus tuberosus)

Właściwości:

  • PRZECIWDZIAŁANIE PRZEWLEKŁEMU ZMĘCZENIU – dzięki zawartości w bulwach topinamburu witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), soli mineralnych (potasu, krzemu, cynku, fosforu, żelaza) przeciwdziała stanom przewlekłego zmęczenia. Obecność w topinamburze soli mineralnych i witamin z grupy B wpływa korzystnie na układ nerwowy niwelując negatywne działanie stresu oraz poprawia koncentrację.
  • METABOLIZM OGÓLNOUSTROJOWY – topinambur dzięki zawartości fruktanów wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. W wyniku fermentacji bakteryjnej fruktanów powstają kwasy: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy, które wykazują korzystny wpływ na metabolizm ogólnoustrojowy, odżywiają komórki jelit oraz obniżają pH treści jelitowej.
  • WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – dzięki zawartości w bulwach topinamburu witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), soli mineralnych (potasu, krzemu, cynku, fosforu, żelaza) wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego.
  • DZIAŁANIE PREBIOTYCZNE – inulina zawarta w topinamburze jest prebiotykiem, czyli substancją, która nie ulega trawieniu przez enzymy wydzielane do jelita cienkiego lecz w formie nienaruszonej dociera do jelita grubego, gdzie selektywnie stymuluje wzrost i aktywność symbiotycznej, naturalnej mikrobioty układu pokarmowego oraz ułatwia zasiedlanie przewodu pokarmowego przez pożyteczne mikroorganizmy.
  • OBNIŻANIE STĘŻENIA CHOLESTEROLU WE KRWI – inulina wraz z innymi fruktanami ma zdolność wiązania w jelicie cienkim kwasów tłuszczowych, dzięki czemu przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Inulina odpowiada także za redukcję wchłaniania cholesterolu w jelicie cienkim.
  • WALKA Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ – bulwy topinamburu charakteryzują się niską zawartością energetyczną, zawierają substancje pęczniejące, dlatego zalecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
  • WŁAŚCIWOŚCI CYTOTOKSYCZNE – w skład topinamburu wchodzą także seskwiterpeny laktonowe posiadające właściwości cytotoksyczne na linie komórkowe raka sutka. Dzięki zawartości białek oraz seskwiterpen laktonowych w bulwach topinamburu może być on stosowany profilaktycznie w działaniach przeciwnowotworowych.
  • REGENERACJA I WSPOMAGANIE WYTWARZANIA KOLAGENU – bulwy topinamburu są bogate w witaminę C, która wspomaga regenerację i wytwarzanie kolagenu. Witamina C przyspiesza także powstawanie kolagenu tkankowego i proteoglikanów, tj. białek, pełniących rolę rusztowania, które jest odpowiedzialne za elastyczność i sprężystość skóry.

Składniki bioaktywne: błonnik pokarmowy, oligosacharydy (inulina, fruktany), poliole, aminokwasy, peptydy, białka, witaminy (witamina C, witamina A, witaminy z grupy B), β-karoten, cholina, lecytyna składniki mineralne (potas, krzem, cynk, fosfor, żelazo), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (skwalen) oraz substancje fitochemiczne.