O SZCZEPACH
Szczepy żywych i aktywnych bakterii probiotycznych, które znajdują się w naszych produktach należą do rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Bakterie te naturalnie występującą w mikrobiocie jelitowej człowieka. Wywołują one wielokierunkowe, korzystne efekty (zarówno miejscowe jak i ogólnoustrojowe), dla funkcjonowania jego organizmu, co zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Należy przy tym pamiętać, że każdy szczep probiotyczny powinien być oznaczony zarówno nazwą rodzajową, nazwą gatunkową jak i oznaczeniem literowo-cyfrowym. Właściwości probiotyczne drobnoustrojów są bowiem szczepozależne, tzn. właściwe dla jednego, określonego szczepu danego gatunku.
Funkcjonalność wskazanych szczepów bakterii probiotycznych została wykazana licznymi badaniami zarówno in vitro jak i in vivo. Przedstawiona w tabeli charakterystyka szczepów pochodzi z licznych raportów badań naukowych.
Poniżej przedstawiamy listę szczepów bakterii probiotycznych stosowanych w naszych produktach, w odpowiednio dobranych zestawach.
SZCZEP BAKTERII PROBIOTYCZNYCH | DZIAŁANIE |
Bakterie z rodzaju Lactobacillus | |
Lactobacillus acidophilus LA 1 | Przyczynia się do utrzymania prawidłowego stanu przewodu pokarmowego u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego. |
Lactobacillus acidophilus LA 02 | Łagodzi objawy IBS (zespół jelita drażliwego) i reguluje procesy wchłaniania ze światła jelit. Wykazuje antagonistyczne działanie w stosunku do patogennych bakterii z gatunków Helicobacter pylori, Salmonella enteritidis oraz Escherichia coli. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wykazuje działanie związane z tworzeniem i utrzymaniem biofilmu pochwy, utrudniając utrzymywanie się infekcji wywołanej przez Candida. Redukuje stany zapalne dróg rodnych. |
Lactobacillus casei 101/37 | Posiada właściwości immunomodulacyjne, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*. |
Lactobacillus casei LC 03 | Wykazuje zdolność do utrzymania długotrwałej homeostazy organizmu oraz posiada właściwości immunomodulacyjne. |
Lactobacillus delbrueckii ssp. bulgaricus LB 2 | Wykazuje zdolność utrzymania remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*. |
Lactobacillus fermentum LF2 | Posiada zdolność do wytwarzania wysokich stężeń egzopolisacharydu, co przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, przeciwwrzodowe oraz immunomodulacyjne. |
Lactobacillus helveticus ATB-LHS906 | Posiada zdolność stymulacji odpowiedzi immunologicznej. Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom. |
Lactobacillus jensenii KS121.1 | Zasila naturalny skład mikroflory pochwy zdrowych kobiet, przeciwdziała chorobą przenoszonym drogą płciową. Zmniejsza żywotność patogenów pochwy: Gardnerella vaginalis i Prevotella bivia poprzez produkcję nadtlenku wodoru i związku (związków) odpornego na enzym proteolityczny. Działa przeciwzapalnie, produkuje biosurfaktanty, które mają zdolność przeciwdziałania infekcjom związanym z układem moczowo-płciowym, przewodem pokarmowym oraz ze skórą. Hamuje wzrost, żywotność i właściwości adhezji komórkowej do uropatogennego szczepu Escherichia coli (Afa/Dr DAEC) zaangażowanego w nawracające zapalenie pęcherza moczowego. |
Lactobacillus paracasei LPC 00 | Sprzyja przywróceniu równowagi mikrobiologicznej jelit (eliminacja stanu dysbiozy) oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny (witaminy B2). |
Lactobacillus pentosus LPS 01 | Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko grzybom i szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Posiada silne właściwości przeciwzapalne. |
Lactobacillus plantarum ATB-LPM907 (LMG 26655) | Moduluje mikrobiotę jelitową, wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe przeciwko patogenom. Posiada właściwości immunomodulacyjne. |
Lactobacillus plantarum LP 01 | Charakteryzuje się właściwościami związanymi z łagodzeniem objawów IBS*, pozwala na zwiększenie częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami. Charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. |
Lactobacillus plantarum LP 02 | Charakteryzuje się aktywnością przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego. |
Lactobacillus plantarum LP 09 | Wykazuje korzystne działanie w leczeniu hipercholesterolemii i działanie inhibujące wobec bakterii patogennych z gatunku Listeria monocytogenes. |
Lactobacillus reuteri LRE 02 | Wykazuje aktywność antyoksydacyjną oraz charakteryzuje się produkcją ryboflawiny. |
Lactobacillus rhamnosus ATB-LRS905 | Produkuje β-galaktozydazy, enzymy wspierające trawienie laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru. Stymuluje prawidłową odpowiedź immunologiczną, a dzięki zdolności do wytwarzania nadtlenku wodoru wykazuje działanie bakteriobójcze. |
Lactobacillus rhamnosus GG | Pozytywnie wpływa na układ immunologiczny (wspomaga odporność) i układ pokarmowy, posiada właściwości antyalergiczne, sprzyja skutecznemu leczeniu IBD**, zapobiega i łagodzi biegunki związane z antybiotykoterapią, skraca czas trwania biegunek o różnej etiologii, pozytywnie wpływa na efekty uboczne związane z terapią Helicobacter pylori, sprzyja prawidłowemu rozwojowi niemowląt, a także skraca czas regeneracji organizmu po treningu i redukuje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego u osób aktywnych fizycznie i wiele innych właściwości funkcjonalnych opisanych w licznych publikacjach naukowych. |
Lactobacillus rhamnosus LR 04 | Przyczynia się do zmniejszenia częstości występowania i nasilenia chorób układu oddechowego, wykazuje silną aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom z gatunku Escherichia coli. Wykazuje wysoką skuteczność w leczeniu przewlekłych biegunek u osób starszych. |
Lactobacillus rhamnosus LR 05 | Posiada właściwości przeciwzapalne i immunomodulacyjne, stosowany w leczeniu alergii. |
Lactobacillus rhamnosus LR 06 | Wykazuje aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko bakteriom patogennym (w tym szczepom z gatunku Escherichia coli) i aktywność przeciwgrzybiczą. Wpływa na zmniejszenie liczby bakterii redukujących siarczany, korzystnie oddziałując na stan zdrowia osób z halitozą. |
Bakterie z rodzaju Bifidobacterium | |
Bifidobacterium breve BL 10 | Pozytywnie wpływa na utrzymanie remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego, przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*. |
Bifidobacterium breve Bbr 8 | Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*. |
Bifidobacterium breve ATB-BBE804 (LMG 13208) | Posiada zdolność biotransformacji kwasu linolowego w sprzężony kwas linolowy. |
Bifidobacterium breve BR 03 | Sprzyja procesom regeneracji po treningach, łagodzi spadek wydajności i zmniejsza napięcie mięśni po ćwiczeniach siłowych. Łagodzi objawy astmy, celiakii i atopowego zapalenia skóry. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i aktywność przeciwdrobnoustrojową przeciwko szczepom bakterii z gatunku Escherichia coli. Przyczynia się do zwiększenia liczby wypróżnień i przywrócenia równowagi mikrobiologicznej podczas leczenia IBS*. |
Bifidobacterium bifidum BB 01 | Neutralizuje stan dysbiozy mikrobioty jelitowej. Posiada silne właściwości przeciwzapalne. |
Bifidobacterium longum BL 03 | Posiada silne właściwości przeciwzapalne. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami. |
Bifidobacterium longum W11 | Przyczynia się do zwiększenia częstotliwości wypróżnień u pacjentów z zaparciami, przyczynia się do zmniejszenia bólu brzucha, łagodzi wzdęcia i dolegliwości związane z antybiotykoterapią. Wspomaga leczenie encefalopatii wątrobowej. |
Bifidobacterium longum ATB-BLM802 | Produkuje β-galaktozydazy, enzymy pomagające w trawieniu laktozy u osób z nietolerancją tego dwucukru. |
Bifidobacterium animalis ssp. lactis Bi 1 | Charakteryzuje się pozytywnym działaniem w utrzymaniu remisji u pacjentów z wrzodziejącym zapaleniem jelit i przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*. |
Bifidobacterium animalis ssp. lactis BS 01 | Stymuluje odpowiedź immunologiczną organizmu. Zmniejszenia częstości występowania chorób układu oddechowego. Zapobiega rozwojowi bakterii potencjalnie chorobotwórczych oraz grzybów i pleśni, konkurując z patogenami o miejsce bytowania i substancje odżywcze, a także produkując korzystne metabolity. Przyczynia się do przywrócenia stanu równowagi mikrobiologicznej jelit, zmniejsza dolegliwość żołądkowo-jelitowe. Przyczynia się do zwiększenia częstości wypróżnień u dzieci z czynnościowymi zaparciami oraz przywrócenia i utrzymania fizjologicznego transportu jelitowego (ruchliwości jelit) u osób z zaburzoną perystaltyką jelit. |
Bakterie z rodzaju Streptococcus | |
Streptococcus thermophilus Z 57 | Przyczynia się do łagodzenia objawów IBS*. |
Streptococcus thermophilus 9 Y | Wykazuje aktywność w modulacji odpowiedzi immunologicznej, przyczynia się do utrzymania remisji u pacjentów z zapaleniem jelita grubego i łagodzenia objawów IBS*. |
Streptococcus thermophilus FP 4 | Łagodzi spadek wydajności i napięcie mięśni po ćwiczeniach uszkadzających mięśnie (ćwiczeniach siłowych). Wspomaga regenerację po aktywności fizycznej. Wykazuje wysoką aktywność przeciwzapalną. Posiada potencjał w leczeniu zakażeń spowodowanych przez drożdże Candida oraz niektóre szczepy bakterii, dzięki produkcji biosurfaktantów o właściwościach antyadhezyjnych oraz przeciwdrobnoustrojowych. |
*IBS – zespół jelita drażliwego; **IBD – nieswoiste zapalenie jelit
KATALOG SUROWCÓW ROŚLINNYCH I ZIÓŁ
ZAWARTYCH W PRODUKTACH PROBIOTYCZNYCH
firmy LIVING FOOD
Wszystkie surowce roślinne oraz zioła, które wykorzystywane są do produkcji naszych probiotyków w formie płynnej i produktów probiotycznych pochodzą w 100% z upraw ekologicznych i posiadają certyfikat EKO.
Zioła i naturalne surowce roślinne od zawsze zajmują szczególne miejsce w żywieniu człowieka. Od najdawniejszych czasów wykorzystywane są w tradycyjnej medycynie ludowej jako nieodłączny element profilaktyki zdrowotnej.
Dziś wiemy, że cenne właściwości ziół i surowców roślinnych zawdzięczamy obecności w nich licznych, naturalnych związków o działaniu bioaktywnym, m. in. niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu witamin i składników mineralnych, olejków eterycznych, fenoli, glikozydów, karotenoidów, fitoncydów, hormonów roślinnych i enzymów o licznych właściwościach przeciwutleniających, przeciwbakteryjnych, grzybo i pleśniobójczych.
Składniki bioaktywne zawarte w ziołach i surowcach roślinnych mogą wchodzić w interakcje z lekami, dlatego podczas przyjmowania leków, stosowanie ziół i składników roślinnych należy skonsultować z lekarzem.
Smak, zapach i barwa produktów mogą się różnić w zależności od użytej odmiany rośliny i pory roku.
Poniżej przedstawiamy charakterystykę surowców roślinnych i ziół zawartych w produktach probiotycznych w formie płynnej firmy Living Food sporządzoną na podstawie analizy licznych publikacji i badań naukowych:
- CZARNA PORZECZKA (Ribes nigrum)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w czarnej porzeczce duże ilości witaminy C, antocyjanów oraz flawonoidów wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość witaminy C, polifenoli oraz flawonoidów zawartych w czarnej porzeczce wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w czarnej porzeczce błonnik przyśpiesza i reguluje trawienie, a także wpływa pozytywnie na stan mikrobioty jelitowej.
- OCHRONNE DZIAŁANIE NA UKŁAD SERCOWO-NACZYNIOWY – zawarte w czarnej porzeczce antocyjany mają zdolność hamowania peroksydacji lipidów, dzięki czemu może przyczyniać się do ochronnego działania na układ sercowo-naczyniowy. Ponadto rutyna zawarta w czarnej porzeczce ma właściwości uszczelniające i wzmacniające śródbłonek naczyń krwionośnych.
- OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – polifenole zawarte w czarnej porzeczce wykazują działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – kwercytyna zawarta w czarnej porzeczce wykazują działanie moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
- REGENERACJA BARWNIKA SIATKÓWKI OKA (RODOPSYNY) – antocyjany zawarte w czarnej porzeczce mogą regenerować barwnik siatkówki oka – rodopsynę, która jest niezbędna do absorpcji fotonów światła. Antocyjany nasilając regenerację rodopsyny, polepszają adaptację oka do widzenia w ciemności oraz poprawiają ostrość widzenia. Ponadto antocyjany wpływają korzystnie na procesy widzenia chroniąc oko przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie.
Składniki bioaktywne: flawonoidy (rutyna, izokwercetyna, astrogalin, mircetyna, kwercetyna, kemferol), garbniki, olejki eterycznye (α-pinen, geraniom, limonen), witamina C i sole mineralne (bor, magnez, potas, wapń, magnez), kwasy organiczne, błonnik, polifenole (antocyjany, proantocyjanidyny, flawonole, kwasy fenolowe).
- CHMIEL ZWYCZAJNY (Humulus lupulus)
Właściwości:
- DZIAŁANIE ANTYBAKTERYJNE, PRZECIWGRZYBICZE I PRZECIWWIRUSOWE- zawarty w chmielu zwyczajnym ksantohumol oraz olejki eteryczne wykazują działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawartośćkwasów goryczowych chmielu i ksantohumolu wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE ANTYMUTAGENNE I PRZECIWNOWOTWOROWE – obecny w chmielu ksantohumol wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz antyproliferacyjne. Ksantohumol jest skuteczny w walce z uszkodzeniami DNA, prowadzącymi do mutacji i powstawania komórek nowotworowych.
- OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – humulon i lupulon, które zawarte są w chmielu zwyczajnym łagodzą napięcia nerwowe, drażliwość oraz uczucie niepokoju, dzięki czemu działa uspokajająco, wyciszająco oraz nasennie.
Składniki bioaktywne: kwasy goryczowe chmielowe, terpeny i chalkony, glikozydy flawonolowe (rutynę, kemferol, kwercetynę, ksantohumolu), polifenole, katechiny (galusan katechiny, galusan epikatechiny), olejki eteryczne (monoterpeny (myrcen) oraz seskwiterpeny (β-kariofilen, farnezen, humulon)), pektyny, garbniki, sole mineralne.
- CZARNY BEZ (Sambucus nigra)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w czarnym bzie flawonoidy, znaczne ilości antocyjanów oraz witamina C wspomagają pracę układu odpornościowego, podnoszą odporność organizmu oraz pomagają zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – duża zawartość polifenoli w bzie czarnym wykazuje działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE OCHRONNE NA UKŁAD KRĄŻENIA – flawonoidy, związki mineralne, kwasy fenolowe, garbniki, pektyny oraz choliny znajdujące się w czarnym bzie wpływają na uszczelnienie i wzmocnienie naczyń krwionośnych, rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz poprawiają krążenie w obrębie serca.
- PROFILAKTYKA CUKRZYCY – kwercetyna, zawarta w czarnym bzie skutecznie obniża poziom glukozy we krwi, dzięki czemu działa profilaktycznie przeciwko cukrzycy.
- DZIAŁANIE NAPOTNE – flawonoidy (rutyna, kwercetyna, astragalina, izokwercetyna), kwasy wielofenolowe (kw. kawowy, kw. chlorogenowy) oraz olejki eteryczne zawarte w czarnym bzie mają działanie napotne.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – flawonoidy zawarte w czarnym bzie wykazują działanie moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
Składniki bioaktywne: flawonoidy (rutynę, kwercetynę, astragalinę, izokwercetynę), kwasy wielofenolowe (kw. kawowy, kw. chlorogenowy), kwasy organiczne (kw. walerianowy, kw. ferulowy), związki aminowe (cholinę, etyloaminę, izobutyloaminę), antocyjany, pektyny, witamina C, witaminy z grupy B, olejek eteryczny, garbniki, sole mineralne (żelazo, wapń, fosfor), sambunigryny.
- CZYSTEK (Cistus incanus)
Właściwości:
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – kwasy fenolowe (galusowy, elagowy, katechowy) oraz proantocyjanidy zawarte w czystku wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – garbniki zawarte w czystku mają działanie ściągające i przyczyniają się do powstawania warstwy ochronnej zabezpieczającej tkanki, dzięki czemu działają przeciwzapalnie.
- DZIAŁANIE PRZECIWGRZYBICZE, ANTYBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE – zawarte w czystku olejki eteryczne wykazują działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwwirusowe.
- WZMOCNIENIE ORGANIZMU – dzięki wysokiej zawartości polifenoli obecnych w czystku dodaje energii, poprawia samopoczucie i wzmacnia organizm.
- OCZYSZCZANIE ORGANIZMU Z METALI CIĘŻKICH – zawarte w czystku polifenole mają zdolność wiązania i usuwania metali ciężkich, w tym niebezpiecznego dla organizmu kadmu.
Składniki bioaktywne: kwasy fenolowe (galusowy, elagowy, katechowy), proantocyjanidy, garbniki, flawonoidy, olejki eteryczne.
- DZIKA RÓŻA (Rosa canina)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość witaminy C zawarta w dzikiej róży wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w dzikiej róży występuje wysoki poziom witaminy C, związków fenolowych i karotenoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- UZUPEŁNIANIE DIETY W WITAMINĘ C – dzięki wysokiej zawartości witaminy C przyczynia się do uzupełniania diety w witaminę C u osób zdrowych, osób z niedoborami tej witaminy oraz osób o zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminę C.
- OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – polifenole zawarte w dzikiej róży wykazują działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu we krwi, jednocześnie zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych.
Składniki bioaktywne: witamina C, A, B1, B2, E i K, związki fenolowe, karotenoidy, kwas foliowy, flawonoidy, kwasy organiczne, garbniki, pektyny, makro i mikroelementy (fosfor, potas, wapń i magnez, żelazo, cynk, miedź i mangan).
- DZIURAWIEC ZWYCZAJNY (Hypericum perforatum)
Właściwości:
- WSPOMAGANIE PRACY UKŁADU POKARMOWEGO – glikozydy flawonoidowe, garbniki i fenolokwasy zawarte w dziurawcu zwyczajnym działają ściągająco oraz rozkurczająco dzięki czemu wspomagają pracę układu pokarmowego. Ponadto garbniki wykazują działanie przeciwbiegunkowe.
- DZIAŁANIE PRZECIWSKURCZOWE MIĘSNI GŁADKICH DRÓG ŻÓŁCIOWYCH I NACZYŃ KRWIONOŚNYCH – składniki bioaktywne zawarte w dziurawcu zwyczajnym wykazują działanie przeciwskurczowe na mięśnie gładkie dróg żółciowych i naczyń krwionośnych. Flawonoidy, które zawarte są w dziurawcu zwyczajnym, działają rozkurczowo na drogi żółciowe, zapobiegając tworzeniu się kamieni.
- DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE I ŻÓŁCIOTWÓRCZE – flawonoidy zawarte w dziurawcu zwyczajny działają żółciopędnie i żółciotwórczo, ułatwiając trawienie i wchłanianie tłuszczu.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – zawarte w dziurawcu zwyczajnym flawonoidy, głównie hiperozyd mają działanie moczopędne.
- DZIAŁANIE USPOKAJAJĄCE I PRZECIWDEPRESYJNE – zawarta w dziurawcu zwyczajnym hyperycyna ma działanie uspokajające i przeciwdepresyjne. Hyperycyna hamuje rozkład neuroprzekaźników (serotoniny), których niedostateczna ilość w organizmie daje objawy złego nastroju, lęku, przygnębienia.
Składniki bioaktywne: flawonoidy (hypercyna, hyperozyd, hyperforyna, kwercetyna, rutyna), garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, żywice, sole mineralne, cukry, pektyny, fitosterole, choliny oraz witaminy A i C.
- GŁÓG JEDNOSZYJOWY (Crataegus monoggyna)
Właściwości:
- OCHRONA UKŁADU KRĄŻENIA – flawonoidy i procyjanidy zawarte w głogu jednoszyjkowym działają rozkurczowo na mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Rozkurczowe działanie na naczynia wieńcowe zwiększa dopływ utlenionej krwi do mięśnia sercowego.
- OBNIŻANIE CIŚNIENIA – procyjanidy zawarte w głogu jednoszyjkowym normalizują ciśnie krwi.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w głogu jednoszyjkowym występują fenolokwasy, flawonoidy, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – witamina C zawarta w głogu jednoszyjkowym wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w głogu jednoszyjkowym błonnik usprawnia perystaltykę jelit i pomaga pozbyć się nawracających, uporczywych zaparć.
- OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w głogu jednoszyjkowym łagodzą napięcie nerwowe i pomagają osiągnąć wewnętrzny spokój, wpływają także na koncentrację.
Składniki bioaktywne: fenolokwasy, aminy, fitosterole, garbniki, błonnik, witamina C i witaminy z grupy B, pektyny, flawonoidy, procyjanidy, składniki mineralne (potas, magnez, sód, fosfor i wapń).
- IMBIR LEKARSKI (Zingiber officinale)
Właściwości:
- DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE– olejki eteryczne oraz żywice zawarte w imbirze wykazują działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe.
- DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE – zawarte w imbirze olejki eteryczne oraz żywice wykazują działanie przeciwzapalne.
- DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – składniki aktywne olejków eterycznych zawarte w imbirze pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne), dzięki czemu pobudzają motorykę przewodu pokarmowego.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne i żywice zawarta w imbirze stymuluje produkcję oraz wydzielanie śliny przez ślinianki, co pomaga lepiej nawilżyć pokarm w jamie ustnej i ułatwia trawienie.
- DZIAŁANIE PRZECIWYMIOTNE – olejki eteryczne i żywice zawarta w imbirze zmniejszają nudności i wykazują działanie przeciwwymiotne.
- DZIAŁANIE NAPOTNE – zawarte w imbirze olejki eteryczne i żywice pobudzają nasze gruczoły potowe (działają napotnie), co pomaga w walce z gorączką.
Składniki bioaktywne: węglowodany, witaminy C, B1 i B2, E, A i K, kwas foliowy, składniki mineralne (wapń, fosfor, żelazo i potas), olejki eteryczne (gingerol i zinferon), żywice.
- JEŻYNA KRZEWIASTA (Rubus fructicosus)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – wysoka zawartość witaminy C zawarta w jeżynie krzewiastej wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe. Ponadto witamina C wpływa korzystnie na wchłanianie żelaza zawartego w jeżynach.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – w jeżynie krzewiastej występuje wysoki poziom antocyjanów (cyanidin-3-glukozyd), kwasu elagowego, kwasów fenolowych, które wykazują właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – obecność drobnych pestek w jeżynie krzewiastej, wiąże się z wysoką zawartością substancji balastowych, które pobudzając trawienie, zapobiega uciążliwym zaparciom.
- UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU KOŚCI – witamina K zawarta w jeżynie krzewiastej pełni ważną rolę w powstawaniu właściwej formy osteokalcyny (białka występującego w tkance kostnej). Niedobór witaminy K może prowadzić do nieprawidłowej produkcji osteokalcyny, co z kolei może się przyczynić do obniżenia gęstości kości oraz zwiększyć ryzyko złamań. Ponadto jeżyna zawiera składniki mineralne (wapń i magnez), które biorą udział w tworzeniu tkanki kostnej. Magnez jest niezbędny do prawidłowego przyswajania wapnia w kościach, z kolei wapń jest podstawowym budulcem kości.
- WSPOMGAJĄ PRACĘ UKŁADU KRĄŻENIA – zawarte w jeżynie krzewiastej antocyjany zwiększają elastyczność naczyń włosowatych przez co wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia.
Składniki bioaktywne: antocyjany (cyanidin-3-glukozyd), kwas elagowy, kwasy fenolowe, błonnik, witamina C, E, A, K, witaminy z grupy B (B6, tiaminę, ryboflawinę i kwas foliowy), składniki mineralne (wapń, magnez, potas, żelazo), kwasy organiczne, garbniki, pektyny.
- KURKUMA (Curcuma longa)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość kurkuminy zawartej w kurkumie wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – kurkumina zawarta w kurkumie jest silnym antyoksydantem, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE, PRZECIWWIRUSOWE I PRZECIWGRZYBICZE – kurkumina obecna w kurkumie wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
- DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – olejki eteryczne (tumeron) zawarte w kurkumie pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne) ułatwiając trawienie tłuszczów.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne (tumeron) zawarte w kurkumie zapobiegają wzdęciom i odbijaniu.
- OBNIŻANIE POZIOMU CHOLESTEROLU WE KRWI – kurkumina zawarte w kurkumie wykazuje działanie pomagające obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko wystąpienia chorób serca jak również cukrzycy.
- POPRAWA ZDOLNOŚCI UMYSŁOWYCH – tumeron obecny w kurkumie przyspiesza procesy naprawcze w mózgu oraz stymuluje komórki macierzyste do namnażania się i dyferencjacji. Ponadto kurkumina zawarta w kurkumie poprawia zdolności umysłowe i pobudza organizm do niszczenia białek odpowiedzialnych za rozwój choroby Alzheimera (niszczenie złogów białkowych).
- WYSOKA KONCENTRACJA KURKUMINY W TKANKACH – kurkumina po połączeniu z piperyną (głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%, wpływając na poprawę absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach.
Składniki bioaktywne: kurkumina, olejki eteryczne (tumeron), witamina C, sole mineralne.
- LIPA DROBNOLISTNA (Tilia cordata)
Właściwości:
- DZIAŁANIE OCHRONNE DRÓG ODDECHOWYCH – związki śluzowe zawarte w lipie drobnolistnej działają powlekająco na błony śluzowe dróg oddechowych, dzięki czemu pomagają uporać się z kaszlem i chrypą.
- DZIAŁANIE NAPOTNE – flawonoidy zawarte w lipie drobnolistnej pobudzają nasze gruczoły potowe (działają napotnie), co pomaga w walce z gorączką.
- DZIAŁANIE ŻÓŁCIOPĘDNE – flawonoidy zawarte w lipie drobnolistnej pobudzają wydzielanie żółci (działanie żółciopędne) ułatwiając trawienie.
- OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w lipie drobnolistnej wpływają relaksacyjnie i uspokajająco na organizm, zmniejszają napięcie i nadmierne pobudzenie układu nerwowego.
Składniki bioaktywne: związki flawonowe (pochodne kwercetyny, tylirozyd), garbniki, węglowodany, aminokwasy, kwasy organiczne, śluz, olejek lotny, witaminy grupy PP.
- MELISA LEKARSKA (Melissa officinalis)
Właściwości:
- OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – zawarte w melisie lekarskiej olejki eteryczne łagodzą napięcia nerwowe, drażliwość oraz uczucie niepokoju. Kwas rozmarynowy, występujący w melisie, to enzym, który stymuluje aktywność GABA (kwas gamma-aminomasłowy) w mózgu. Aktywacja tego receptora wpływa hamująco na neurony, w związku z czym pojawia się działanie relaksujące, zmniejszające napięcie nerwowe, uspokajające i przeciwlękowe.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w melisie polifenole oraz olejki eteryczne wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE PRZECIWBAKTERYJNE I PRZECIWWIRUSOWE – olejki eteryczne w melisie lekarskiej działają przeciwbakteryjnie, natomiast kwas rozmarynowy wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarty w melisie lekarskiej kwas rozmarynowy pobudza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienia. Oprócz kwasu rozmarynowego melisa zawiera cytral, citronellal, linalol, geraniol i beta-kariofilen, z których każdy ma właściwości spazmolityczne (przeciwskurczowe) i wiatropędne (przeciwgazowe). Olejki lotne w melisie zawierają terpeny, które rozluźniają mięśnie i łagodzą objawy, takie jak wzdęcia i nadmiar gazów w przewodzie pokarmowym.
Składniki bioaktywne: związki lotne (geranial, neral, citronellal i geraniol), triterpeny – kwas ursolowy i kwas oleanolowy, fenole – kwas rozmarynowy, kwas kawowy, luteolina, naringina i hesperydyna, garbniki oraz śluzy.
- MIĘTA PIEPRZOWA (Mentha piperita)
Właściwości:
- UŁATWIA TRAWIENIE – zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz związki obecne w olejku miętowym zwiększają ilość soku żołądkowego, co ułatwia trawienie.
- UŁATWIANIE ODDYCHANIA – olejek z mięty pieprzowej dzięki właściwościom chłodzącym ułatwia oddychanie i poprawia drożność nosa i zatok.
- OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO – olejki eteryczne zawarte w mięcie pieprzowej wpływają relaksacyjnie i uspokajająco na organizm, zmniejszają napięcie i nadmierne pobudzenie układu nerwowego.
- WŁAŚCIWOŚCI PRZECIWSKURCZOWE – zawarte w mięcie pieprzowej flawonoidy oraz związki obecne w olejku miętowym działają rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dzięki czemu przynoszą ulgę przy bólach brzucha, zaparciach, kolkach i wzdęciach.
- DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE I ANTYBAKTERYJNE – garbniki oraz składniki zawarte w olejku eterycznym (mentol i menton) wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.
Składniki bioaktywne: olejek eteryczny (mentol), garbniki, flawonoidy (luteolina, rutyna, hesperydyna), sole mineralne (żelazo, potas, wapń, magnez, fosfor, mangan, miedź i molibden), fenolokwasy, witaminy A i C.
- MARCHEW ZWYCZAJNA (Daucus carota)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – zawarte w marchwi karotenoidy przyczyniają się do lepszego funkcjonowania układu odpornościowego.
- OCHRONA UKŁADU KRĄŻENIA – beta-karoten i witamina C zawarte w marchwi przyczyniają się do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi. Błonnik, potas czy azotany zawarte w marchwi powodują rozszerzenie naczyń krwionośnych i poprawiają ukrwienie mięśni i narządów wewnętrznych.
- DZIAŁANIE ANTYMUTAGENNE I PRZECIWNOWOTWOROWE – obecne w marchwi karoteny wykazują działanie antymutagenne i przeciwnowotworowe. Beta-karoten jest skuteczny w walce z uszkodzeniami DNA, prowadzącymi do mutacji i powstawania komórek nowotworowych.
- OCHRONA WZROKU – zawarta w marchwi witamina A pozwala utrzymać odpowiedni poziom witaminy A w organizmie, której niedobór przyczynia się do rozwoju problemów ze wzrokiem.
Składniki bioaktywne: beta-karoten,terpeny, flawonoidy (kemferol, kwercetna i luteolina), związki fenolowe (kwas chlorogenowy hydroksycynamonowy, ferulowy, p-kumarynowy, p-hydroksybenzoesowy, kawowy), błonnik, azotany, składniki mineralne (wapń, żelazo, potas, magnez, mangan, miedź, cynk i molibden), witamina B1, B2, B5, B6, niacyny, foliany, witaminy A, C, E, K.
- PASTERNAK ZWYCZAJNY (Pastinaca sativa)
Właściwości:
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – zawarta w pasternaku pochodna kumaryny, głównie furanokumaryna pobudza wydzielanie soków żołądkowych i usprawnia procesy trawienia. Korzeń pasternaka zawiera błonnik, który przyśpiesza i reguluje trawienie, a ponadto przez dłuższy czas po zjedzeniu zapewnia uczucie sytości.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – zawarte w pasternaku flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), poprzez wspomaganie procesu usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
- OBNIŻENIE NAPIĘCIA NERWOWEGO I UŁATWIANIE ZASYPIANIA – zawartość magnezu i witaminy B1 w pasternaku wspomaga osiągnięcie uczucie relaksu, obniży ogólne napięcie nerwowe, a także ułatwi zasypianie.
- WSPOMAGANIE KRĄŻENIA – wysoki poziom potasu, który obecny jest w pasternaku, rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi. Z kolei kwas foliowy zawarty w tej roślinie obniża poziom homocysteiny we krwi, zapobiegając tym samym wystąpieniu wielu chorób serca.
Składniki bioaktywne: olejki eteryczne, glikozydy flawonoidowe, tłuszcze roślinne, białka, węglowodany, błonnik, cukry roślinne, kumaryna i jej pochodne, kwas foliowy, witaminy – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz sole mineralne – cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo.
- PIETRUSZKA ZWYCZAJNA (Petroselenium crispum )
Właściwości:
- WSPARCIE UKŁADU MOCZOWEGO – olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w pietruszce zwyczajnej wspomagają przesączanie w kłębuszkach nerkowych, hamują wtórną resorpcję w cewkach, powodując przez to zwiększenie ilości wydalanego moczu oraz powodują zmniejszenie napięcia mięśni gładkich dróg moczowych, dzięki czemu używane są w zapaleniu pęcherza, chorobach nerek, w obrzękach na tle nerkowym.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – olejki eteryczne i flawonoidy zawarte w pietruszce zwyczajnej wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), poprzez wspomaganie procesu usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w pietruszce flawonoidy (apigenina, luteolina i kwercetyna) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – olejki eteryczne (apiol, mirystycyna) zawarte w pietruszce zwyczajnej przyspieszają procesy trawienne poprzez łagodzenie napięcia mięśni w obrębie jelit powodując zmniejszenie możliwości występowania wzdęć i gazów.
- DZIAŁANIE OCHORNNE NA WĄTROBĘ – fitosterole, flawonoidy, witamina C zawarte w pietruszce zwyczajnej wykazują działanie wzmacniające błony komórek wątrobowych – hepatocytów, dzięki czemu działają ochronnie na wątrobę (działanie hepatoprotekcyjne).
- PRZYSWAJANIE ŻELAZA – zawarte w pietruszce żelazo oraz witaminy wspomagające jego przyswajanie przyczynia się do poprawy przyswajalności żelaza, co może być wykorzystane przez osoby z anemią.
Składniki bioaktywne: glikozydy flawonowe (apiina, graweobiozyd A), furanokumaryny (bergapten), związki poliacetylenowe (falkarynolon), śluzy, węglowodany, olejki lotne (apiol, mirystycyna), witaminy A, C i E, sole mineralne (żelazo, jod, potas, magnez), olej tłusty (glicerydy kwasu petroselinowego), fitosterol, flawonoidy (apigenina, luteolina i kwercetyna).
- PIEPRZ CZARNY (Piper nigrum)
Właściwości:
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w pieprzy czarnym antyoksydanty (piperyna) wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- STYMULACJA PRZEMIANY MATERII – duża zawartość piperyny obecnej w pieprzu czarnym stymuluje przemianę materii (usuwanie zbędnych lub toksycznych produktów przemiany materii – nadmiaru jonów sodu i chloru oraz mocznika) wspomagając proces odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała.
- WSPOMAGANIE TRAWIENIA – piperyna zawarta w pieprzu czarnym przyspiesza procesy trawienne powodując zmniejszenie możliwości występowania zaparć, kolek i biegunek.
- ZWIĘKSZANIE PRZYSWAJALNOŚCI SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH – kurkumina (główny składnik aktywny kurkumy) po połączeniu z piperyną (głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego) zwiększa biodostępność kurkuminy o 2000%, wpływając na poprawę absorpcji i wysokiej koncentracji kurkuminy w tkankach. Piperyna zwiększa także wchłanianie beta-karotenu, selenu, witaminy z grupy B oraz koenzymu Q10.
- DZIAŁANIE WYKRZYTUŚNE – piperyna obecna w pieprzu czarnym wykazuje działanie wykrztuśne. Rozpuszcza ona zalegającą flegmę i pozwala na szybsze pozbycie się infekcji.
- POPRAWIA WYDOLNOŚĆ ORGANIZMU – piperyna zawarta w pieprzy czarnym poprawia wydolność organizmu poprzez zwiększenie wydatkowania energii podczas aktywności fizycznej.
Składniki bioaktywne: piperyna, antyoksydanty, olejki eteryczne, składniki mineralne (sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor i selen).
- POZIOMKA POSPOLITA (Fragaria vesca)
Właściwości:
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – bardzo duża ilość witaminy C zawarta w poziomkach wspomaga pracę układu odpornościowego, podnosi odporność organizmu oraz pomaga zwalczać infekcje bakteryjne i wirusowe.
- DZIAŁANIE PRZECIWWIRUSOWE I ANTYBAKTERYJNE – dzięki zawartości w poziomce oligomerów wykazuje działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne.
- DZIAŁANIE ANTYOKSYDACYJNE – zawarte w poziomkach karotenoidy i oligomery wykazują działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizują szkodliwe działanie wolnych rodników i usuwają ich nadmiar z organizmu, zapobiegając poważnym uszkodzeniom komórek i ich przedwczesnemu starzeniu.
- DZIAŁANIE MOCZOPĘDNE – poziomka dzięki zawartości flawonoidów wykazuje właściwości moczopędne (diuretyczne). Obecność flawonoidów wspomaga proces usuwania z organizmu nadmiaru jodu, sodu i chloru oraz szkodliwych produktów przemiany materii.
- DZIAŁANIE PRZECIWBIEGUNKOWE – poziomka zawiera w swoim składzie garbniki (katechiny, ellagotaniny), które mają działanie przeciwbiegunkowe.
- OCHRONA DZIĄSEŁ I PRZYZĘBIA – poziomka zawiera kwas salicylowy, który powoduje rozpuszczanie kamienia nazębnego, a także przeciwdziała chorobom dziąseł i przyzębia.
- USPRAWNIANIE PRACY UKŁADU KRWIONOŚNEGO – w poziomce zawarta jest bardzo duża ilość potasu, który usprawnia pracę układu krwionośnego.
Składniki bioaktywne: witamina C, sole mineralne (potas), karotenoidy, garbniki (katechiny, ellagotaniny), kwas salicylowy, oligomery, flawonoidy (kwercetyna, rutyna), glikozydy.
- RDEST PTASI (Polygonum aviculare)
Właściwości:
- Na: STARZENIE SIĘ SKÓRY / SŁABE I CIENKIE WŁOSY / SŁABE I ŁAMLIWE PAZNOKCIE – dzięki dużej zawartości krzemionki i soli mineralnych obecnych w rdeście ptasim przyczynia się do wzmacniania włosów i paznokci oraz poprawia wygląd skóry.
- KOMPLEKSOWE WSPARCI ORGANIZMU – krzemionka zawarta w rdeście ptasim wspomaga budowanie ścian narządów wewnętrznych, np. żołądka, jelit, płuc i nerek, co pozytywnie wpływa na ich funkcjonowanie, a także przekłada się na pracę całego organizmu.
- OCHRONA DRÓG MOCZOWYCH – zawarte w rdeście ptasim flawonoidy, witaminy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), zwiększając ilość wydalanego moczu i przyspieszając wypłukiwanie się złogów z dróg moczowych. Krzemionka obecna w rdeście ptasim przechodząc do moczu, staje się koloidem ochronnym, przeciwdziałającym gromadzeniu się i krystalizacji składników mineralnych (złogów) w drogach moczowych.
- WZMOCNIENIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – rozpuszczalna krzemionka obecna w zielu rdestu ptasiego łatwo się wchłania i wnika w strukturę ścian naczyń krwionośnych, wzmacniając ich strukturę i zmniejszając ich przepuszczalność.
- DZIAŁANIE WYKRZTUŚNE – dzięki zawartości śluzów obecnych w rdeście ptasim wykazuje działanie powlekające i wykrztuśne, co ma szczególne znaczenie podczas kaszlu.
- DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, PRZECIWUTLENIAJĄCE – zawarte w rdeście ptasim flawonoidy, kwasy polifenolowe i witamina C wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Składniki bioaktywne: flawonoidy (kwercetyna, hyperozyd, awikularyna), kumaryny, krzemionka, garbniki, śluzy, taniny, kwasy polifenolowe, cukry (sacharoza, fruktoza), sole mineralne, witaminy C i K.
- SKRZYP POLNY (Equisetum arvense)
Właściwości:
- Na: STARZENIE SIĘ SKÓRY / SŁABE I CIENKIE WŁOSY / SŁABE I ŁAMLIWE PAZNOKCIE – dzięki dużej zawartości krzemionki i potasu obecnych w skrzypie polnym przyczynia się do wzmacniania włosów i paznokci oraz poprawia wygląd skóry.
- UTRZYMANIE PRAWIDŁOWEGO STANU KOŚCI – przyswajalne formy krzemu obecne w skrzypie polnym biorą udział w metabolizmie kolagenu wspierając mineralizację kości.
- WZMOCNIENIE UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO – krzemionka zawarta w skrzypie polnym korzystnie oddziałuje na ściany naczyń krwionośnych, wzmacniając je i uszczelniając oraz hamuje odkładanie się w nich tłuszczów.
- STYMULACJA PRZEMIANY MATERII – duża zawartość w skrzypie polnym rozpuszczalnej w wodzie krzemionki stymuluje przemianę materii (usuwanie zbędnych lub toksycznych produktów przemiany materii – nadmiaru jonów sodu i chloru oraz mocznika) wspomagając proces odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała.
- OCHRONA DRÓG MOCZOWYCH – zawarte w skrzypie polnym flawonoidy oraz sole mineralne wykazują działanie moczopędne (diuretyczne), zwiększając ilość wydalanego moczu i przyspieszając wypłukiwanie się złogów z dróg moczowych. Krzemionka obecna w skrzypie polnym przechodząc do moczu, staje się koloidem ochronnym, przeciwdziałającym gromadzeniu się i krystalizacji składników mineralnych (złogów) w drogach moczowych.
- DZIAŁANIE PRZECIWZAPALNE, PRZECIWUTLENIAJĄCE – zawarte w skrzypie polnym flawonoidy i kwasy polifenolowe wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Składniki bioaktywne: kwas krzemowy, flawonoidy (ekwizetryna, izokwercytryna, galuteolina, apigenina), saponiny, garbniki, karotenoidy, kwasy organiczne (akonitowy), kwasy fenolowe, krzemionka, sole mineralne (magnez, potas i glin), witamina C.
- TOPINAMBUR (Helianthus tuberosus)
Właściwości:
- PRZECIWDZIAŁANIE PRZEWLEKŁEMU ZMĘCZENIU – dzięki zawartości w bulwach topinamburu witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), soli mineralnych (potasu, krzemu, cynku, fosforu, żelaza) przeciwdziała stanom przewlekłego zmęczenia. Obecność w topinamburze soli mineralnych i witamin z grupy B wpływa korzystnie na układ nerwowy niwelując negatywne działanie stresu oraz poprawia koncentrację.
- METABOLIZM OGÓLNOUSTROJOWY – topinambur dzięki zawartości fruktanów wpływa na metabolizm ogólnoustrojowy. W wyniku fermentacji bakteryjnej fruktanów powstają kwasy: octowy, propionowy, mlekowy i masłowy, które wykazują korzystny wpływ na metabolizm ogólnoustrojowy, odżywiają komórki jelit oraz obniżają pH treści jelitowej.
- WZMOCNIENIE UKŁADU ODPORNOŚCIOWEGO – dzięki zawartości w bulwach topinamburu witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, PP, B5, B6), soli mineralnych (potasu, krzemu, cynku, fosforu, żelaza) wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego.
- DZIAŁANIE PREBIOTYCZNE – inulina zawarta w topinamburze jest prebiotykiem, czyli substancją, która nie ulega trawieniu przez enzymy wydzielane do jelita cienkiego lecz w formie nienaruszonej dociera do jelita grubego, gdzie selektywnie stymuluje wzrost i aktywność symbiotycznej, naturalnej mikrobioty układu pokarmowego oraz ułatwia zasiedlanie przewodu pokarmowego przez pożyteczne mikroorganizmy.
- OBNIŻANIE STĘŻENIA CHOLESTEROLU WE KRWI – inulina wraz z innymi fruktanami ma zdolność wiązania w jelicie cienkim kwasów tłuszczowych, dzięki czemu przyczyni się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Inulina odpowiada także za redukcję wchłaniania cholesterolu w jelicie cienkim.
- WALKA Z NADWAGĄ I OTYŁOŚCIĄ – bulwy topinamburu charakteryzują się niską zawartością energetyczną, zawierają substancje pęczniejące, dlatego zalecane są dla osób zmagających się z nadwagą i otyłością.
- WŁAŚCIWOŚCI CYTOTOKSYCZNE – w skład topinamburu wchodzą także seskwiterpeny laktonowe posiadające właściwości cytotoksyczne na linie komórkowe raka sutka. Dzięki zawartości białek oraz seskwiterpen laktonowych w bulwach topinamburu może być on stosowany profilaktycznie w działaniach przeciwnowotworowych.
- REGENERACJA I WSPOMAGANIE WYTWARZANIA KOLAGENU – bulwy topinamburu są bogate w witaminę C, która wspomaga regenerację i wytwarzanie kolagenu. Witamina C przyspiesza także powstawanie kolagenu tkankowego i proteoglikanów, tj. białek, pełniących rolę rusztowania, które jest odpowiedzialne za elastyczność i sprężystość skóry.
Składniki bioaktywne: błonnik pokarmowy, oligosacharydy (inulina, fruktany), poliole, aminokwasy, peptydy, białka, witaminy (witamina C, witamina A, witaminy z grupy B), β-karoten, cholina, lecytyna składniki mineralne (potas, krzem, cynk, fosfor, żelazo), wielonienasycone kwasy tłuszczowe (skwalen) oraz substancje fitochemiczne.